Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitidrotten är allvarligt skadad av mansnormen

/

Den mest könsegregerade platsen på jorden, idrottsvärlden, börjar knaka i sina stereotypa fogar.

Annons

I måndagens Dagens nyheter skriver elitidrottare om hur arbetssituationen för arbetande idrottare är föråldrad:

– Idrottsrörelsen ligger ljusår efter arbetslivets trygghetsvillkor. I dag finns inte någon idrott där kvinnor ges samma förutsättningar som i vanliga yrkeslivet när de blir gravida.

När Fredrik Skavlans talkshow gästades av Susanna Kallur häromveckan tillkännagav häcklöparen då att hon tänker satsa mot OS, efter ett längre uppehåll med skador och graviditet. Häcklöparen även pratade om hur svårt det varit att ta sig tillbaka då stödet kring henne försvann när hon blev gravid:

– En graviditet likställs med ett dopingbrott eller en allvarlig skada.

Nu följer hon upp kritiken med ett långt brev tillsammans med flera elitidrottare. Skidåkaren Emil Jönsson och armbrytaren Heidi Andersson skriver under tillsammans med Kallur:

– Idrottsrörelsen saknar strukturer för att kvinnor ska kunna få barn och vara borta en period under den kanske mest gynnsamma delen av idrottskarriären. Kvinnor som blir gravida hamnar i stället i ett undantagstillstånd som idrottsrörelsen på många håll inte hunnit anpassa sig till, eller ens funderat över.

Elitidrottarna är inte anställda utan försörjda av sponsoravtal och kontrakt med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) eller av stöd från föreningar och klubbar.

Jämställdheten och synen på varandra kastas tillbaka många tusen år i tiden i idrottens värld. Här är det som extra tydligt: vi ser till styrka, fysik och psyke när resultaten är svarta siffror på ett papper. Det enklaste och tydligaste sättet att göra ner en kvinna är att påtala biologin. Kvinnan ses som endast ett biologiskt ting. Hon är fylld till bredden av endast hormoner och känslor och en livmoder att använda vid behov. Hon är ett förvaringsutrymme för säd som i nutid likställs med en allvarlig skada. Men äntligen ifrågasätter någon.

Extra tydligt blir det om vi tar exempel: Zlatan Ibrahimovich har under sin elitsatsning blivit pappa två gånger. Ingen gång har hans kontrakt brutits på grund av befruktning. Om vi ser till Anna och Johan Olsson, två elitidrottande skidåkare, båda med OS-guld i bagaget så är det är ingen slump att just Johan satsar vidare. Anna, tidigare Dahlberg valde att kliva åt sidan från elitidrotten för att föda barn och driva familjeföretaget medan Johan fick kliva fram och hårdsatsa. Samma scenario följer i armbrytaren Heidi Anderssons och skidskytten Björn Ferrys liv. Där är det hon som fått pausa och avbryta utan stöd. Även idrottsrörelsen behöver följa med in i 2000-talet.

Det svenska systemet hänger ganska bra med i tiden. Män tar ut alltmer föräldraledighet och socialförsäkringssystemet täcker upp inkomstbortfall för gravida kvinnor som blir mammor. Även om kvinnor fortfarande halkar efter i yrkeslivet när de väntar och får barn finns ett system som gör att kvinnor kan komma tillbaka till arbetslivet. Det är inga förutsättningar som finns i idrottsrörelsen. Men nu, äntligen, rör det sig i idrottens värld också.

Mer läsning

Annons