Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter nya fall av resistenta bakterier, frukta framtiden utan läkarnas främsta vapen

/
  • Odlingsplatta med bakterier, varav några är resistenta mot antibiotika, på laboratoriet vid antibiotikaforskningsenheten Klinisk mikrobiologi i Uppsala.

Tänk dig att leva en i en tid när det är förenat med livsfara att genomföra en blindtarmsoperation, att en hjärtoperation innebär nästintill säker död och att en förlossning kan innebära att både moder och barn dör lika ofta som tidigt 1900-tal. 

Annons

Läs mer: Djurens hälsa avgörande i kampen

För snart åtta år sedan pratade jag med ledande forskare och läkare och fick skrämselhicka när de påstod att vi kunde vara i en sådan situation någon gång på 2020-talet. Det handlade om ökande fall av resistenta bakterier som vi såg i Sverige då. Bakterier som inte antibiotika biter på, där läkemedelsarsenalen får allt färre verkningsbara preparat. 

Nu har ännu en milstolpe passerats på vägen mot ett samhälle vi inte vill uppleva. I förra veckan upptäckte Folkhälsomyndigheten två fall av en tarmbakterie i Sverige som har en speciell gen som gör den motståndskraftig mot den sista gruppen antibiotika som ännu kan bita bakterier som är resistenta mot andra läkemedel. Den genen kan lätt överföras mellan bakterier såväl som mellan bakteriearter och ett 20-tal länder har rapporterat fynd. 

För Danmarks Radio gjorde Henrik Westh professor vid Hvidovre Hospitals Kliniske Mikrobiologiska Avdelning liknelsen med andra världskriget där 60 miljoner människor dog, medan antibiotikaresistensen väntas skörda 400 miljoner människoliv enligt studier. Det kan jämföras med de 25 000 dödsfall inom EU som sker årligen idag på grund av resistensen. Wesths budskap var det samma som jag hörde för åtta sen:

– Minska antibiotikaförbrukningen drastiskt, annars kommer det att få katastrofala följder.

Det gäller både människor och djur. Ansvarslös användning, som förebyggande medicinering, tillsammans med andra faktorer som städning gör att resistenta bakterier blir fler och kan sprida sig. 

DR och Jordbruksaktuellt rapporterar om att sedan mätningarna började 2010 så har 20 länder rapporterat sjunkande tendens i antibiotikaanvändandet för djur. EU har bestämt att minska förbrukningen de kommande åren efter hårda förhandlingar som både Fredrick Federley (C) och numera avgångna Marit Paulsen (L) varit med och drivit på för minskningar. 

Skillnaderna mellan länderna är också stora. Sverige ligger i botten med Norge och Island, medan Danmark använder tre gånger så mycket antibiotika som Sverige, Polen tio gånger så mycket, och Cypern 30 gånger så mycket. Det är siffror som svindlar. 

När Westh säger att EU:s mål minskning inte är tillräckligt, utan att det borde vara 15 procent kvar i användning som högst är det inte svårt att förstå varför. Särskilt inte när läkarnas sista vapen snart riskerar att vara verkningslöst. 

Men problemen finns inte bara runt omkring oss, utan också mitt bland oss. I veckan gick Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo ut och berättade att han var orolig över städningen på regionens vårdavdelningar. Oron är särskilt allvarlig när det tecknas mot bakgrundsbilden att det inte var länge sedan Gävleborg hade ett stort utbrott av den resistenta tarmbakterien VRE. 300 personer smittades i utbrottet och det kostade 30 miljoner kronor att bekämpa smittan.

Men nu menar Mäkitalo att städningen har försämrats senaste året och att underleverantören ISS inte nått kvalitetskravet. Företaget vann upphandlingen genom att lägga sig 5 miljoner kronor lägre än tidigare innehavare. Men genom att inte leverera så har ISS hittills straffats med vite på 2 miljoner kronor. ISS har svarat med att man ska höja kvaliteten genom att göra sig av med var sjätte anställd. Hur ISS ska klara det när man inte levererat hittills är minst sagt svårförståeligt.

Det behövs ingen resa till Kalifornien för att förstå att städningen inte får slarvas med. Avtal måste skrivas så att ett företag som inte levererar ska kunna skiljas omedelbart från uppdraget och straffas med vite. Städning är inte en lek. Städning är liv eller död, inte i dag men i morgon.

Du kan också göra ett val när du handlar kött nästa gång. Välj svenskt, eller för den delen norskt, eller isländskt. Men låt bli kött från andra länder. Kampen mot antibiotikaresistensen är något som inte bara politiker och beslutsfattare måste föra utan även vi som medborgare och konsumenter måste visa i praktisk handling att vi bidrar. 

Annars kommer vi snart till en tid där din maka dör i blindtarmsoperation, ditt barn och barnbarn klarar inte förlossningen och ditt hjärtproblem inte kan opereras. Jag vet att det låter brutalt, men så ser kopplingen ut mellan vad vi gör i dag och vad som händer i morgon.

Fler aktuella ledare:

Läs mer: Valde Sjöstedt (V) rätt som tog hjortron till ostkakan?

Läs mer: Den trollade verkligheten är ett hot mot vår demokrati

Läs även: Sätt stopp för trakasserierna av kristna och hbtq-flyktingar på asylboenden

Mer läsning

Annons