Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelmoral ska avslöjas och bekämpas

/

Utåt säger de en sak: Vi följer lagen

Men inåt är budskapet ett annat: Polisanmäl inte din man om han slår dig. Protestera inte om din man vill ha fler fruar.

Annons

Onsdagens reportage i SVT:s Uppdrag granskning avslöjade en upprörande och pinsam dubbelmoral bland imamerna i flera av landets ledande moskéer som fick besök av reportageteamet.

De sade en sak när de två reportrarna kom till moskén och spelade rollen av en misshandlad kvinna och hennes släkting som ville rädda henne från en misshandlande make. Och en annan när reportrarna körde med öppna kort.

I nio av de tio moskéerna fick de höra att mannen har rätt att gifta sig med flera kvinnor, åtminstone under vissa förutsättningar.

Imamen i Stockholms moské sade att varje muslimsk man har rätt att ha fyra fruar. "Men det finns ett krav. Han ska försörja dem och ge dem kärlek också."

Men det villkoret verkar rätt tänjbart. För om en kvinna upplever sig inte få kärlek eller rent av blir misshandlad, så bör hon stanna kvar hos mannen ändå. Och hon ska inte polisanmäla honom.

Sex av imamer som rådfrågades tycker nämligen inte att kvinnan ska gå till polisen om hennes man slår henne. Sex av tio anser också att kvinnan ska ställa upp och ha sex med sin man även om hon inte vill det.

När sedan Uppdrag granskning uppträdde i officiell skepnad var det annat ljud i skällan. Då var svaren betydligt mer anpassade till svensk lagstiftning.

Det råder knappast något tvivel om att reportrarna fick de uppriktiga svaren när de spelade rollen av goda muslimska kvinnor som kom till imamerna för att får råd.

Imamerna har en stark maktposition i moskéerna som böneledare och ofta också som familjerådgivare.

"Verkligheten är mycket värre än vad som visas i programmet. Det gör ont i mitt hjärta när jag tänker på hur de här imamerna lyckas hjärntvätta ungdomar och barn", säger Sara Mohammad, ordförande i föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime", till Aftonbaldet.

Ett sådant här program skapar givetvis en hel del reaktioner och väcker många känslor. Det kan användas som ammunition för högerextrema krafter och islamofober, som ser invandring och andra kulturer enbart som ett hot.

Men det kan också användas för att argumentera för en ännu större öppenhet, insyn och integration som stärker utsatta kvinnor och andra utsatta grupper. Och som på sikt undanröjer förutsättningarna för isolerade enklaver med auktoritära ledare.

Till att börja med måste samhället, som ger bidrag till den här sortens verksamhet, reagera. De församlingar som tar emot statens bidrag till trossamfund måste följa lagen. De kan till exempel inte propagera för månggifte och diskriminering av kvinnor.

Civilminister Stefan Attefall tycker granskningen är bra, men är onödigt försiktig när han konstaterar att "trossamfunden riskerar bli mer slutna om vi rusar ut och trycker till dem", som han säger till SvD.

Problemet är att de redan är slutna, vilket programmet Uppdrag granskning visade. Och de är slutna, delvis med stöd av skattepengar!

Det finns en risk när man klumpar ihop islam till ett enda begrepp eller en enda tolkning.

Det finns en risk att en hel grupp troende betraktas som vilseförda bara för att det finns flera stolliga ledare.

Men det gäller alla religioner, ideologier och trosföreställningar. Tänk bara efter för ett ögonblick hur stor spännvidd det finns bland sådana som säger sig vara kristna.

Dubbelmoral ska avslöjas och bekämpas var än den förekommer. Utan att de som drabbas av den föraktas eller förföljs.

Tvärt om. De behöver allt stöd.

Mer läsning

Annons