Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogdöden i Hälsingland slog till igen

/
  • Stora mängder. Enligt polisen begås det många grova narkotikabrott i Hälsingland.

Så har det hänt igen. Två nya dödsfall på grund av droger i Hälsingland.

Annons

I Söderhamn dog två unga så sent som i juni i misstänkta överdoser. Nu har två män i 30-årsåldern hittats avlidna i Bollnäs. Polisen tror att överdos återigen är orsaken. Och det är inte årets första drogrelaterade dödsfall ens i Bollnäs. Under våren hittades flera döda personer efter överdoser.

Så här kan det inte få fortsätta. Narkotikan dödar och dödar. Den skapar också många andra sorters problem. Drogpåverkade förare orsakar regelbundet trafikolyckor på Hälsinglands vägar. Många vårdplatser tas upp för att människor skadat sig själva eller andra på grund av droger.

Efter kritik mot att polistjänster i Hälsingland med ansvar för att bekämpa narkotika tagits bort, återinfördes i vintras fyra ordinarie narkotikapoliser med ansvar för de sex kommunerna i landskapet. Och visst behövs det. Det har enligt polisen varit många fall av grov brottslighet kopplad till knark i Hälsingland. Ordföranden i riksdagens justitieutskott, Beatrice Ask (M), kom till Söderhamn i början av sommaren för att höra om kommunens svåra problem med droger.

Men narkotikan är inte bara en företeelse för kriminella eller redan för dem som redan missbrukar. Ungdomar hamnar på sjukhus efter att ha använt till exempel nätdrogen spice eller cannabis. För mindre än ett år sedan fick Hudiksvallsakuten in en 13-åring. Det är lätt, oerhört lätt, för ungdomar att få tag i narkotika. De måste inte ha några egna direkta kontakter med den undre världen. Det går att beställa på nätet eller köpa genom kompisar. Men polisen märker också att unga flickor kan köpa direkt av tungt kriminella, naturligtvis efter att någon förmedlat kontakten.

För dem som vill tjäna pengar på att sälja knark är ungdomar bra byte. De kan vara lätta att skrämma. Ofta känner de inte till lagen ordentligt. Men framför allt har de inte klart för sig, eller i alla fall underskattar, konsekvenserna. Ett rus är ett rus, det är väl ungefär som att dricka öl – eller?

Men förstås är det ännu värre att sälja narkotika som en yngre person ska använda, eftersom skadorna på till exempel hjärnan blir så mycket större. Även vuxna kan få psykoser, som kan följa med hela livet. Men unga har ännu lättare att få sådana skador av droger – det märks på avdelningarna för sluten psykiatrisk vård.

Det är helt uppenbart att behovet av narkotikapoliser i Hälsingland är stort. De fyra som kom är en bra början, och vi kan knappast förvänta oss att de på så kort tid ska ha kunnat göra väldigt stor skillnad för hur mycket narkotikarelaterad brottslighet som begås här. När gruppen satte igång, började de med en kartläggning, innan de kunde göra någon konkret plan för hur den aktiva brottsbekämpningen mot narkotika skulle bedrivas i Hälsingland.

Arbetet måste utföras långsiktigt – och kortsiktigt på samma gång. För nya ungdomar hamnar på sjukhus. Nya avlidna hittas med stora doser narkotika i kroppen. Nya trafikolyckor sker där förarna är påverkade. Och nya unga i lägre tonåren hittar någon att köpa sin första cannabis av.

Mer läsning

Annons