Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var inte bättre förr

/

Under veckan har SVT:s nyhetsändningar fyllts med reportage om apoteksmarknaden i Sverige, "mer smink, mindre mediciner" skriver reporter Kristina Lagerström på svt.se och förstärker i artikeln intrycket från tv-inslagen. SVT:s reportrar känner nämligen att det blivit sämre. De träffar människor som upplever att tillgängligheten har minskat, för att nämna en av flera vinklar.

Annons

Människors upplevelser ska man ta på allvar, men när de går stick i stäv med faktiska siffror kan det vara läge att fundera ett varv till. Enligt branschorganisationen Svensk Apoteksförening står läkemedel för 90 procent av omsättningen hos apoteken.

Enkel matematik visar att det därför är läkemedel som är det centrala för aktörerna. Kunderna behöver receptbelagd medicin, och de som är bra på att möta denna efterfrågan är också de som kommer att få människor att återvända. Det vi har i dag är motsatsen till hur det var tidigare när det bara fanns Apoteket att gå till, även för snuva och huvudvärk. Stängt på söndagar.

Mediegranskaren Mats Olin, som är chef för Timbro medieinstitut, har gjort det som SVT-reportrarna struntat i. Han har ringt upp någon som faktiskt sitter på siffror. Sofia Wallström utreder apoteksmarknaden och ska under hösten presentera ett delbetänkande. Hon säger att tillgängligheten, det vill säga tillhandahållandet av receptbelagda mediciner, är i princip oförändrat jämfört med före omregleringen.

Men som Svensk Apoteksförening uttrycker det i en debattartikel på svt.se 5 september: En omreglerad marknad borde kunna få möjlighet att leverera bättre än vad monopolet gjorde.

För även om det inte har blivit sämre, som SVT hävdar, så har det inte heller blivit så mycket bättre för dem av oss som behöver receptbelagd medicin. Svensk Apoteksförening menar att problematiken ligger i regelverket.

I sina inslag om apoteken pratar SVT flera gånger om den "avreglerade" apoteksmarknaden. Apoteken verkar inte på en avreglerad marknad, den är i högsta grad strängt reglerad bland annat utan möjlighet att förhandla priser.

När vi gick från det tidigare monopolet om-reglerades marknaden. Bland annat efterfrågar intresseorganisationen att fler i medicinkedjan omfattas av den så kallade 24-timmarsreglen som innebär att apoteket ska kunna lämna ut det läkemedel som efterfrågas inom 24 timmar. Det är bara apoteken som har detta krav på sig, läkemedelsbolagen där medicinen beställs ifrån har det inte. Svensk Apoteksförening vill att alla ska arbeta mot samma mål, kunden ska få sin medicin inom 24 timmar. Det är en rimlig önskan.

Häromkvällen rapporterade Aktuellt om mannen som felaktigt fick anti-depressiva medel. Fruktansvärt, förstås, men har felexpedieringen ökat efter omregleringen?  Enligt Annika Babra som är gruppchef på Läkemedelsverkets inspektionsenhet finns det inget som pekar på det. Det är svårt att jämföra tiden före och efter omregleringen eftersom reglerna inte är de samma. Men man kan inte dra slutsatsen att det blivit sämre.

SVT, som i sin reklam för tv-licensen alltid slår sig på bröstet och hävdar sitt oberoende, kampanjar om att omregleringen av apoteksmarknaden har gjort att allt blivit sämre. Färre mediciner, längre tid att få den och får man medicin så riskerar man att få fel. Men det var inte bättre förr. Men det kan bli bättre framöver. Se över regelverket som hindrar förbättrandet.

Mer läsning

Annons