Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det lilla som är kvar av skolidrotten pratas sönder – som i politiken

Ingen kan svära sig fri från följderna av det idiotiska beslutet att skära ned på idrotten.

Annons

Redskapsgymnastik på tio minuter. Hinner någon av eleverna ens bli trött?

På 1990-talet skar politikerna ner skolidrotten. Sedan dess har våra barn blivit allt fetare. Nu visar det sig att de få idrottslektioner som finns kvar mest pratas sönder.

Vad hände med " sitta är det nya röka", folkhälsominister Gabriel Wikström (S)?

En studie vid Göteborgs universitet visar att hela tre fjärdedelar av en idrottslektion används till instruktioner, demonstrationer och köande. Dessutom ingår teoretiska moment om hälsa.

Hela 13 procent av lektionerna ställdes helt frankt in till förmån för teaterbesök eller allmän skolinformation. Det går alltså bra att tumma på de "oviktiga" idrottslektionerna tycks skolledningar resonera.

Men vad kan man egentligen uppnå med tio minuters fysisk aktivitet per lektion? Det är nämligen vad som blir kvar till löpning, fotboll, dans eller orientering när diskuterandet är överstökat.

Det är i alla fall vad Anders Raustorp, docent i fysioterapi, kommit fram till när han studerat 149 elever i årskurs två, fem och åtta under 39 idrottslektioner.

I våras föreslog allianspartierna i riksdagens utbildningsutskott att idrottstimmarna skulle utökas i grundskolan. Men regeringen och V reserverade sig. Av någon outgrundlig anledning.

Gustav Fridolin (MP) svarade till SVT att " det också handlar om att reglera daglig rörelse tydligare i skollagen eller ge stöd till de skolor som erbjuder alla elever daglig fysisk aktivitet."

Kan det nya statsrådet Anna Ekström få Gustav Fridolin att röra på påkarna?

Till och med våra barns hälsa kan alltså bli till ett blockpolitiskt fintande.

Alla politiker vet att barnfetman är ett växande samhällsproblem. I vissa sammanhang talas det om en epidemi som drar fram i västvärlden.

Det räcker med att ha besökt en allmän badstrand i sommar så kan man konstatera den osunda trenden.

Men det är framför allt inte rättvist mot det enskilda barnet. Det är inte bara rent fysiskt hälsovådligt, med följdsjukdomar som diabetes.

Det har visat sig att ungdomarna drabbas av psykisk ohälsa såsom depressioner och suicidbenägenhet efter gastric bypass-operationerna. Självfallet var inte hälsan och självkänslan på topp före operationen heller.

Föräldrarna har det största ansvaret, inget snack. Som föräldrar äter och rör sig, så gör också barnen.

Men politiker har ansvar för samhällsutvecklingen. Och ingen kan svära sig fri från följderna av det idiotiska beslutet att skära ned på idrotten.

Att kläcka ur sig one liners för att bli citerad är ytligt. Dessutom är det oomtvistligt bevisat att fysisk aktivitet ger bättre skolresultat. Och det är med alla sannolikhet det primära för den nya kunskapslyftsministern.

Mer basket i skolan, Anna Ekström (S)?

Mer läsning

Annons