Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går inte att bortse från klanen

/

Annons

Staten är inte den självklara rättskipande institutionen för många invandrargrupper som kommer till Sverige.

För dem är det istället klanen som agerar domare, polis och ekonomisk beskyddare, baserat på släktlinjer och blodsband.

”Vi är så marinerade i stat att vi har svårt att se omvärlden och de samhällssystem som råder där.” Det påpekar Per Brinkemo, författare till boken Mellan klan och stat – somalier i Sverige, i en podcastintervju med Expressens liberala ledarredaktion.

Per Brinkemo menar att svenska beslutsfattare är alldeles för okunniga om klanens inflytande.

För många väljer att bortse från den extrema skillnaden mellan det svenska högtillitssamhället och länder där klanen, som den viktigaste sociala enheten, är det traditionella alternativet till kollapsade stater.

Det saknas inte politiska och religiösa förklaringar till varför den arabiska våren har lett till sönderfallande stater på många håll i Mellanöstern.

I analyser om varför utanförskapet i Sverige växer bland utrikesfödda råder det heller ingen brist på sociologiska analyser som tar avstamp i klass och kön.

Däremot har klanens makt varit sorgligt förbisedd i samhällsdebatten, och det är ett stort misstag som kan förklaras utifrån Sveriges egen moderna historia.

Som Per Brinkemo konstaterar är svenskars tilltro till staten ”fullständigt sanslös” i ett internationellt perspektiv.

Vi litar mer på myndigheter som Skatteverket, som tar våra pengar, än på företagaren, som skapar våra jobb.

Public service har högre förtroendesiffror än sina reklamfinansierade konkurrenter.

I Sverige är det inte släkten, utan offentliga förskolor och äldreboenden, som tar hand om oss under perioderna av livet vi behöver extra omsorg.

Den omhändertagande välfärdsstaten påverkar svenskens mentalitet från den första kallelsen till Folktandvården vid tre års ålder. Detta är en bakgrund som fembarnsfamiljen från en fiskeby utanför Mogadishu helt saknar.

En lyckad flyktingpolitik kräver att vi hittar ett sätt att integrera också dem som är vana vid en helt annan sorts samhälle än det som nu är deras hem.

Mer läsning

Annons