Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ingen plan B

/

Äntligen ligger korten på bordet.

Annons

I slutet av förra veckan presenterade de sista länderna sina planer inför FN:s klimattoppmöte i Paris. Därmed har de som står för över 80 procent av världens utsläpp rapporterat in vilka åtaganden de är beredda att göra för att minska växthusgasutsläppen.

Det är inte bara en seger i sig. Att alla länder har fått ange sina egna målsättningar – en nyhet sedan fiaskot i Köpenhamn 2009 – ökar sannolikheten för att ett nytt bindande globalt klimatavtal blir av.

Det negativa är att den samlade ambitionsnivån fortfarande inte räcker. Om klimatförändringarna ska hållas under två grader krävs det mer. Därför är planen att skapa en inbyggd mekanism som successivt höjer ribban, så att länderna på sikt minskar utsläppen ytterligare (Dagens Nyheter, 2/10).

Att skjuta vissa mål på framtiden framstår som en farlig väg. Samtidigt är det troligtvis den enda framkomliga vägen.

Att inte enas om ett avtal i december är inget alternativ. Det finns helt enkelt ingen plan B, som klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) beskrev läget på Naturskyddsföreningens och Kulturhuset i Stockholms klimatdagar under veckoslutet.

För en global temperaturökning på två grader är inget mål. Det är ett tak. Och just nu går vi mot en ökning på tre till fyra grader, med torka, översvämningar, krig och vattenbrist som följd.

Det är en ohållbar utveckling, vilket sakta men säkert har börjat sjunka in bland toppolitiker, företagsledare med flera. Enligt miljöprofessor Johan Rockström, som inledningstalade på klimatdagarna, blåser det en ny vind i de globala klimatsamtalen. Från att ha setts som en uppoffring och en börda, klassas ambitiösa klimatåtaganden numera som något positivt.

I dag ifrågasätts inte om det finns ett problem. Fokus ligger snarare på hur vi kan öka takten och säkra välfärden inom hårt satta klimat- och miljömål. Det senare beror sannolikt dels på att all forskning sent omsider ligger på bordet, vilket har gjort att polletten äntligen har trillat ner, dels på att miljötekniken och den förnybara energin har nått en fas som gör att det är ganska billigt att överge fossila bränslen (Dagens Nyheter, 3/10).

Därför ser scenen för de globala klimatförhandlingarna helt annorlunda ut nu än för bara några år sedan. För att inte tala om hur mycket som har ändrats sedan klimattoppmötet i Köpenhamn, där länderna med lägst ambitioner tilläts styra förhandlingarna, vilket resulterade i ett urvattnat dokument som inte ens var bindande.

Därmed inte sagt att någonting är klart. Som Johan Rockström säger är 2015 ett avgörande år för klimatet och i mitten av december står vi inför det kanske viktigaste beslutet i mänsklighetens historia.

Att alla inblandade länder har presenterat sina klimatplaner är en bra start. Från och med nu spelar vi med öppnar kort.

Mer läsning

Annons