Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desperata tider behöver inte desperat politik

/
  • Polispatruller kontrollerar ID vid station Hyllie, första tågstationen på den svenska sidan efter Öresundsbron.

Trots lagrådets sågning jäms med fotknölarna kommer regeringen att driva igenom en lag som bäst kan liknas vid ett undantagstillstånd:

Annons

möjlighet till brostängning och skärpta id-kontroller. Flyktingströmmen ska stoppas till varje pris. Och inte kommer de rödgröna att ha några problem att hitta majoritet i riksdagen för sitt hafsverk till lagförslag.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har varit beredda att stödja varje skärpning, men M backar på brostängningen efter lagrådets kritik. Hur enskilda miljöpartister kommer att agera i riksdagen är dock oklart. Var går gränsen för det enskilda samvetet?

För att minska antalet asylsökande vill regeringen alltså införa ID-kontroller på bussar, tåg och färjor. Dessutom vill man kunna stänga Öresundsbron när risk för landets säkerhet föreligger. Det gör det inte just nu har både infrastrukturminister och inrikesminister försäkrat – men om...

Oerhört allvarligt. Regeringen är desperat. De politiska och juridiska örfilarna viner i debatten.

Det vore inte helt sanningsenligt att hävda att inrikesminister Anders Ygeman (S) är full av tillförsikt. Aningen pressad kommenterade han lagrådets sågning på måndagskvällen med att han helt enkelt tycker att rådet har fel. Och att regeringen tänker ta lagrådsremissen till riksdagen. Hur det nu är så är det de folkvalda som stiftar lagar. Lagrådet är endast rådgivande.

Men att avfärda kritiken från våra mest meriterade jurister (Lagrådet består av domare eller pensionerade domare från de högsta domstolarna) känns en smula förmätet. Ska verkligen desperata tider kräva desperata åtgärder?

Läs mer: Från humanitär stormakt till ängslig lilleputtnation

Egentligen är det tvärtom precis som lagrådet påpekar: I kristider bör lagändringar vara genomtänkta så att de inte strider mot andra lagar, eller till och med mot grundlagen. De inte helt oviktiga mänskliga rättigheterna ska också finnas med i beredningen.

Lagrådets kritik går ut på att allt gått för fort. Förslaget är illa genomtänkt, det hotar asylrätten som inte är en rättighet som svensk regering kan hantera efter hemsnickrade premisser. Remissinstanserna har fått extremt kort tid på sig att yttra sig; några har inte ens hunnit skriva ner sina synpunkter utan tvingats ringa in dem till regeringskansliet.

"Lagrådet finner att det remitterade lagförslaget bygger på ett otillfredsställande beredningsunderlag. Detta är synnerligen allvarligt//". Juristspråk för: Gör om, gör rätt. Det här är rent uselt och inte värdigt en rättstat.

21 december vill regeringen att lagen ska träda i kraft. Liberalerna och Kristdemokraterna drog på tisdagen öronen åt sig, trots att de tidigare varit positiva till lagförslaget. De vill nu studera lagrådets utlåtande i lugn och ro.

En snabb omvärldsanalys visar att lagstiftning måste få ta den tid det tar. Det har inget att göra med att man inte förstår flyktingkrisens omfattning. Men i USA står presidentkandidat Donald Trump och trumpetar att han vill stoppa alla muslimer från att komma in i landet.

I Frankrike vinner Nationella fronten med Marine le Pen i spetsen, nya segrar varje dag. Ett parti som bland annat hotat med att snart kommer alla kvinnor att tvingas bära burka om inget görs.

Här hemma har vi SD som enligt varje opinionsmätning vinner väljarnas förtroende. Om de fick makten torde inte liknande förslag vara främmande, av deras egna motioner på stämman att döma.

Gör bakläxan på lagrådsremissen. Vår rättssäkerhet vilar på genomarbetade lagar som ska kunna gälla över tid. Inte på regeringar som kommer och går.

Fotnot: Regeringen backade fortare än man anat. Vid lunchtid på tisdagen kom TT-nyheten att de rödgröna tar tillbaka lagrådsremissen efter lagrådets kritik.

Och ännu senare på kvällen konstaterade TT: Regeringen överger lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron. Men kanske inte helt. "Jag tror fortfarande det är viktigt som sistahandsåtgärd", säger inrikesminister Anders Ygeman.

Lagrådets yttrande: www.lagradet.se/yttranden

Mer läsning

Annons