Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den mentala tortyren mot Hudiksvallsläkaren Maru fortsätter

Tre år i fängelse utan dom. Och när det skulle ske igen under måndagen, så sköts det upp. Igen. Situationen kan inte beskrivas med andra ord än att det är en nedbrytande process som kan jämställas med mental tortyr.

Annons

Läs mer: Domen sköts upp igen

Hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall har väntat länge i sitt etiopiska fängelse. Och hans advokat fick utanför domstolsbyggnaden av en slump veta att förhandlingarna skjutits upp igen. Tidigast sker det om tio dagar.

Fikru Marus brott är att han sedan 2006 drivit en hjärtklinik i Addis Adeba, men dragits in i en lokal maktkamp där han anklagas för att ha mutat tullministern för att föra in medicinsk utrustning. Maru har nu suttit fängslad i tre år i Kilintofängelset, dubbelt så länge som journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Med tiden har mutmisstankarna avskrivits och en mindre åtalspunkt om medverkan till korruption kvarstår.

Läs Lilian Sjölund: 5000 svenskar väntar på dig Fikru Maru

Både den här ledarsidan och Fikru Maru själv har uttryckt hård kritik mot den svenska regeringens tafatthet i det här fallet. I en intervju med Svenska Dagbladet i våras sade Maru:

– Jag har blivit anklagad för ett brott jag inte begått och fängslats i tre år utan att veta när jag får en dom. Jag känner mig förrådd av landet jag föddes i och av landet som adopterat mig, Sverige,

Det är hög tid att se till att Fikru Maru får komma hem till sitt adopterade land.

Läs Lilian Sjölund: Kan ett brev göra skillnad?

Mer läsning

Annons