Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill att unga och kvinnor får sparken

/

Skuggbudgeterna står som spön i backen. De senaste dagarna har samtliga oppositionspartier presenterat hur deras ekonomiska planer för Sverige ser ut, om de fick bestämma.

Annons

De som till vardags kallas för "de rödgröna" (trots att det inte längre finns något formaliserat samarbete mellan de tre partierna) kommer med budgetar som inte särskilt överraskande närmast kan beskrivas som "skattechocker". Även om det bland politiker är trendigt att låta företagsvänlig visar budgeterna att det är tom retorik.

Om till exempel Socialdemokraternas budgetförslag skulle bli verklighet skulle vi få se ett antal bryska återställare på reformer som har skapat nya jobb. När Svenskt Näringslivs ekonomer tittade närmare på budgeten och uppskattade vad förslagen skulle innebära i antal minskat sysselsatta landade de i närmare 90 000 hotade jobb. Det är nästan lika många som samtliga invånare i Gävle kommun. Det är framförallt höjningen av arbetsgivaravgiften för unga och den höjda restaurangmomsen som gör att jobben minskar. Den senare, restaurangmomsen, har skapat många nya jobb vilket man bland annat kunde se på Arbetsförmedlingens siffror för första halvåret 2012. Antalet nyanmälda platser i restaurangbranschen ökade med 16,8 procent under första halvåret 2012, trots att arbetsmarknaden i stort visade på negativa siffror.

Men det rör inte Socialdemokraterna i ryggen. Där är solidaritet det samma som att höja skatten med mångmiljardbelopp på de unga och oerfarna för att ha råd att höja bidragen med för de redan etablerade och erfarna, som Centerpartiets Annie Lööf kommenterade budgetförslaget.

Miljöpartiet då, vad vill de göra? Till exempel föreslår de olika skatter beroende på sängstorlek. En skattesänkning på 400 kr för varje ensamstående förälder per månad. Oavsett inkomst, men så länge de inte träffar någon ny partner. En sänkt skatt för singlar med höga inkomster är onödigt, ungefär som att Socialdemokraternas förslag om en generell höjning av barnbidraget är det. Det är bättre att satsa på mer stöd till de som behöver de allra bäst, än lite utspritt till alla. En skattesänkning som dessutom försvårar för medborgare att flytta samman är inget att sträva efter.

Och under torsdagen kom Vänsterpartiet med sin budget, som föga förvånande innehöll den största skattesmällen av dem alla. För att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden vill man dessutom avskaffa RUT-avdraget. RUT-avdraget, som gjort svarta jobb vita, och som i hög grad gjort att personer som stått långt från arbetsmarknaden fått jobb, ska alltså bort. Hur kvinnors ställning på arbetsmarknaden skulle bli stärkt av ett minskat arbetsutbud är oklart.

En vida spridd bild är att skattesänkningarna som skett de senaste åren gör att det blir mindre pengar till det offentliga. Nå, trots att sjuksköterskan har fått en månadslön mer per år har Sverige fortfarande världens högsta marginalskatter. Men skatteintäkterna ökar, även när, eller kanske på grund utav att, skatterna sänks. Sajten Ekonomifakta uppger att skatteintäkterna ökat med 200 miljarder kronor mellan 2005-2011. Totalt uppgick skatteintäkterna år 2011 till 1 552 miljarder kronor.

Sammanfattningsvis vill alltså Vänsterpartiet att skatterna ska vara 54 miljarder kronor högre än vad regeringen vill. Och Socialdemokraterna vill att det ska vara 30 miljarder kronor högre än vad regeringen vill. Näringslivsvänlig och jobbskapande politik? Knappast.

Mer läsning

Annons