Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska du inte få vabba med din hund

/
  • : Människans bästa vän. Du får älska din hund på samma sätt som ett barn, men juridiskt kommer de aldrig att vara jämställda.


Avgiftsfritt är inte gratis.

Annons

Att man inte betalar ur egen ficka betyder att någon annan står för fiolerna. Påfallande ofta är denna välgörare skattebetalarna, som ständigt förväntas uppfylla nya önskemål.

Senast i raden att tillföra en punkt på önskelistan är debattören Josefin Schönqvist, som ifrågasätter att hon måste ta ut semester om hennes hund blir sjuk. I en debattartikel skriver hon att lagen borde bli artneutral, så att hon kan vabba på samma sätt som andra gör med sina barn. Om din hamster betyder så pass mycket för dig att du vill åka till veterinären på grund av dess ohälsa – vem är jag att ifrågasätta din kärlek till någon som har så stor betydelse i ditt liv? (Metro, 2/2).

Här ger hon uttryck för en vanlig tankevurpa. I stället för att fråga varför någon annan ska betala för deras hobby, känner sig många ifrågasatta när en privat nota inte kan skickas till skattebetalarna.

Hur älskat ett husdjur än må vara, är djurägande ett fritidsintresse som kan jämställas med att ha segelbåt eller veteranbil. Inte med att sätta ett barn till världen. Att behöva ta ut semester för ett veterinärbesök är alltså inte konstigare än att man inte får ersättning från Försäkringskassan för att sjösätta båten eller ta bilen till verkstaden.

I samma anda som Schönqvist verkar fem tonåringar, som har startat en Facebookgrupp med namnet Mens ska inte kosta, vilken lobbar för avgiftsfria bindor och tamponger till unga kvinnor (Aftonbladet, 3/2). Förutom att namnet är missvisande – mensskydd kommer alltid att kosta, frågan är vem som ska betala – visar önskemålet på en framväxande inställning till skattemedel.

Allt fler anser sig ha rätt att kräva allt mer av välfärdsstaten, utan en tanke på att ingenting är gratis och alla har ett eget ansvar för att vardagen går ihop. Den som inte kan offra några semesterdagar på sin hund får skaffa en ny hobby. Och om vuxna människor inte har råd med sina grundläggande behov, är det skattesystemet som behöver justeras, inte bidragen.

Mer läsning

Annons