Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför borde Birgitta Ohlsson lämna sin plats i partistyrelsen

Det ska vara högt i tak men nära till dörren

Annons

Försvararna har rätt i en sak: Birgitta Ohlsson är Liberalernas klarast lysande stjärna. Liberalerna behöver Ohlsson mer än vad Ohlsson behöver sitt parti. I valet 2014, när Liberalerna fortfarande hade det uppfostrande namnet Folkpartiet då var Ohlsson ett av partiets affischnamn. Hon har dessutom länge varit med i spekulationerna kring en framtida partiledare och är troligtvis det enda skälet till att vissa väljare lägger sin röst på partiet.

Birgitta Ohlsson var Liberalerna (Folkpartiets) affischnamn i valet 2014.

Å andra sidan har såklart partistyrelseledamoten Anna Starbrink givetvis helt rätt i sin kritik mot Birgitta Ohlsson.

Detta har hänt: På kort tid har Liberalernas partiledning kommunicerat en ny politisk linje i två frågor, först att Sverigedemokraterna bör bjudas in till de överläggningar som normalt sätt samtliga partier bjuds in till av regeringen. Den andra positionsförändringen är att man nu är emot religiösa friskolor. Om detta har Ohlsson haft en avvikande mening och också kommunicerat detta utåt på olika sätt.

Man kan som partiprofilen Olle Wästberg (L) göra meningsskiljaktigheten till en fråga om internpolitisk takhöjd: – Ett liberalt parti som sänker taket sänker också sig självt, säger han i en kommentar.

Men då har man missat själva konfliktlinjen. Problemet är inte att Ohlsson sitter i partiledningen med en avvikande åsikt. Även om hennes kritiker säkert tycker åsikten är obekväm. Problemet är att Ohlsson har suttit med när partiledningen fattar beslut om ny politisk linje och där inte meddelat sin avvikande mening eller reservation. Hon har inte heller förvarnat partiledningen om att hon kommer gå ut och kritisera den nya politiska linjen.

Det hederliga är givetvis att förvarna sin partiledning om att så kommer ske istället för att agera plötslig torped.

Politiska partier ska ha högt i tak, tillåta avvikande åsikter och ett fritt meningsutbyte. Internpolitisk debatt och politiska beslut blir bättre då. Den insikten finns med säkerhet även inom Liberalerna trots partiets viktigpetter-kultur. Men det kräver respekt för mötesrummets integritet.

Eftersom alla inte kan förhålla sig till dessa självklara spelregler måste det också vara nära till dörren.

Genom brist på förankring och ett underminerande av partistyrelserummets integritet blir Ohlsson själv en bidragande orsak till att taket sänks – ifall hon sitter kvar. Birgitta Ohlsson ska inte uteslutas ur Liberalerna eller tvingas lämna sin riksdagsplats. Men det är rimligt att hon lämnar sin plats i Liberalernas partistyrelse till förmån för någon annan som respekterar spelreglerna. Huruvida Ohlssons chanser att bli en framtida partiledare påverkas av ett sådant beslut borde inte ha något med saken att göra.

Sen kan man fråga sig varför Ohlsson fortfarande engagerar sig i Liberalerna när hennes och partiets åsikter allt mer skiljer sig åt. Efter valet 2014 har det blivit uppenbart att ett annat liberalt riksdagsparti (C) bättre överensstämmer med Ohlssons värderingar. Men det är en annan fråga för en annan dag.

Mer läsning

Annons