Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Lööf och Shekarabi att få ihop det om regionfrågan

Artikel 1 av 5
Regionindelning
Visa alla artiklar

Under fredagen träffas företrädare från Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland för att lägga upp färdplanen till 2019 och det som väntas bli Region Svealand.
Men det är en regionreform som är under attack från många håll.

Annons

Annie Lööf (C) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) Foto: TT

Det är krafter, med motstridiga intressen, som försöker skapa en situation som gör att reformen inte kan genomföras.

I Svealand är det Sörmland som främst är osäkra just nu, bland annat efter hård lobbying från östgötaslätten, där man från Linköpings horisont gärna ser en regionbildning med Sörmland för att få en korridor till Stockholm.

Läs mer: Svealand blir den nya storregionen i framtiden

Bland motståndarna finns som alltid moderaterna som hellre vill förstatliga sjukvården, här finns landstingspolitiker, för att inte tala om landshövdingarna, som ser sina välbetalda tjänster konkurrensutsättas (av fler och kanske starkare kandidater), regionala identitetsförsvarare som i Jämtland och Halland som tror att själen sitter i organisationsformen och andra som bara vill sätta käppar i hjulen bara för att man ogillar regeringen.

Regionreformen behövs efter att storstadsområdena gått före och dragit ifrån. Sverige behöver hålla ihop. Insikten att dagens landsting har svårt att klara kostnaderna för vården, eller kan mobilisera tillräcklig regional utvecklingskraft i konkurrens med Stockholm är stor hos de flesta politiker som arbetar med frågorna.

Men den brokiga koalitionen av motståndare har fått riksdagens KU att landa i ett knepigt ställningstagande. KU vill att folket ska höras om reformen, frågan är bara hur det ska ske.

Indelningskommitténs ordförande Barbro Holmberg och vice ordförande Kent Johansson, har presenterar ett förslag om en ny läns- och landstingsindelning som innebär att Sverige delas in i väsentligt färre län och landsting.

Många röster höjs om folkomröstningar, men vilken fråga ska ställas? Flera personer i central ställning som ledarsidan har pratat med säger att om regionreformen inte blir av så kommer förstatligandet av sjukvården att ske. Då minskar medborgarinflytandet radikalt. Så vad ska medborgarna svara på?

Läs mer: Decentralisering förutsättning för framtida framgång

Vill du att staten ska ta hand om all sjukvård och att storstadsområdena ska plocka russinen ur kakan? Ska Sverige låta sjukvården i Jämtland gå den grekiska vägen?

Medborgardialogen kan inte handla om gränser, utan samtalet behöver föras om vilket samhälle vi vill ha. Det är en dialog, inte ett ja eller ett nej.

KU:s ställningstagande är en återvändsgränd på mer än ett sätt. Idag är kopplingen automatisk mellan statens länsindelning och nivån region/landsting.

Att hallänningar eller jämtar ska kunna inlägga veto mot Sveriges statliga indelning när frågorna berör hela Sverige är en märklig ordning. Den asymmetriska staten, med ett 20-tal olika kartor för indelning, försämrar Sveriges förmåga att styras, särskilt i kristider. Det har märkts i flyktingkrisen och Västmanlandsbranden på ett tydligt sätt. Här behöver nu statens indelning frikopplas från regionprocessen.

Vägen framåt ur låsningen anas i en debattartikel, från Centerpartiets partiledare Annie Lööf och gruppledaren för C i SKL Carola Gunnarsson, i Dagens Samhälle där utökad regionalisering från regeringen efterfrågas. Det handlar bland annat om EU-program samt större beslutsrätt över infrastruktur och innovationsfrågor:

”Vi får inte missa chansen att regionalisera Sverige. För att en regionalisering ska bli verklighet kan den ske i olika takt. Vi behöver vara lyhörda inför att samma takt inte passar alla. På så sätt kan vi få till en regionalisering på riktigt.”

Centerns partiledare Annie Lööf anländer till Centerns kommundagar i Karlstad.

En kompromissväg är att de områden som under obestämd tid vill organisera sig på en mindre yta eller folkmängd får göra det, men konsekvensen blir då att det kan bli två eller flera regioner som ingår i samma län. Därtill behöver civilminister Ardalan Shekarabi sockra budet till Centerpartiet genom flytt av ännu fler statliga huvudkontor.

Sverige behöver komma vidare och jobba på utmaningarna som gör skillnad i folks vardag. Det här är en fråga som behöver en överenskommelse mellan regeringen och C, om övriga i Alliansen inte vill medverka.

Missa inte ledarsidan på onsdag - då lanserar vi ett nytt förslag i debatten kring regionfrågan!

Alla artiklar i
Regionindelning
Annons