Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att Löfven slutar sörja och kavlar upp ärmarna

/
  • Regeringen kan rädda betydligt fler flyktingar än i dag.

Så talade Löfven äntligen. Sedan förra helgen har han talat både i en video som delats flitigt på nätet, under en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm och på flera pressträffar i samband med möten med Angela Merkel och Europaparlamentets talman Martin Schultz.

Annons

Under manifestationen i Stockholm förra söndagen uttryckte Löfven sorg. Han sörjer den treårige pojken Alan, och alla andra barn som dött på vägen från krig till fred. Barn som dött eftersom det inte finns några lagliga vägar in i Europa.

Det är mycket svårt att ta Löfvens sorg på allvar, eftersom han är en av få personer som faktiskt kan göra något åt situationen. Han är en av få som faktiskt kan rädda väldigt många barn från döden på Medelhavet och från slag av polisbatonger vid taggtrådsstängsel.

De människor som tar sig hit är som vi alla vet ytterst få i relation till hur många människor som är på flykt i världen. Till och med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade i Agenda häromveckan att Sverige hjälper väldigt få personer. Jimmie Åkesson frångick sitt mantra om massinvandring och erkände alltså att Sveriges flyktingmottagande inte hjälper särskilt många.

Vi kan hjälpa fler. Framför allt kan Sveriges regering redan i dag rädda människor från att sätta sig i bräckliga gummibåtar på Medelhavet. Vi kan samtidigt verka för att fler kvinnor och barn kan sätta sig i säkerhet och trygghet, genom att höja flyktingkvoten. I dag tar Sverige emot 1900 kvotflyktingar per år. Det är försvinnande få i relation till hur många som flyr. Dessa 1900 personer är de enda flyktingar som garanteras en säker och laglig väg hit, då de väljs ut i flyktingläger nära de konfliktdrabbade områdena och får visum och hjälp att ta sig hit på laglig väg. Att höja antalet kvotflyktingar är ett enkelt beslut som regeringen borde ha tagit för länge sedan.

De senaste veckorna har det kommit många asylsökande till Sverige. Många av dem kommer troligen att skickas tillbaka till andra länder så som Danmark, Ungern eller Tyskland, på grund av Dublinförordningen. Det är en EU-förordning som säger att varje flykting måste söka asyl i det Europeiska land dit de först anländer. Tyskland har beslutat att utnyttja ett undantag i Dublinförordningen. Det kan Sverige också göra.

Ett tredje beslut som regeringen kan ta, redan i dag, är att börja utfärda humanitära visum. Tänk Raoul Wallenberg. Det krävs ingen lagändring, inget riksdagsbeslut. Det enda som krävs är att regeringen beslutar och verkställer. Skicka representanter till de platser varifrån människor flyr och ge dem dessa visum så att de kan köpa en flygbiljett för sina pengar i stället för att använda alla sina pengar på att riskera livet i en fullastad båt över Medelhavet.

Sverige kan inte rädda alla. Men det är över huvud taget inte aktuellt. Av alla flyktingar som rör sig i världen är det en väldigt liten andel som söker sig till Europa. I Libanon, ett land med en yta motsvarande Gotland, med hälften så många invånare som Sverige, finns i dagsläget över en miljon flyktingar som bor i läger.

Det är förvisso sant att hela Europa bör ta ansvar. Men att invänta att andra ska göra sitt är inte att ta ansvar. Att ta ansvar är att göra det som är rätt oavsett vad alla andra gör eller inte gör.

Det handlar om att rädda liv. Det är begripligt att Stefan Löfven sörjer, vi är många som sörjer. Men till skillnad från Stefan Löfven kan de flesta av oss inte göra så mycket för att rädda dessa barn från att dö. Däremot är vi många som står beredda att ta emot och välkomna flyktingarna när de kommer hit. Det är nu upp till regeringen att se till att fler kan göra det.

Mer läsning

Annons