Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att för Estlands Centerparti att göra sig av med den korruptionsanklagade Savisaar

/
  • 65-årige Savisaar har hittills klarat sig igenom många skandaler, som en avlyssningsskandal på 90-talet och anklagelser om nepotism och korruption.

Till helgen avgörs vilken väg Centerpartiet i Estland ska ta, fortsätta med en korruptionsmisstänkt populistisk ledare som är präglad av sovjettiden eller få en ledare som kan göra Centerpartiet rumsrent nog för att kliva in i regeringsställning.

Annons

Läs mer: Resa över hav till Estland ger perspektiv på insikten aldrig mer ensamma

Estnisk politik skiljer sig en del från svensk, och idag har det svenska Centerpartiet mer gemensamt med det regerande Reformpartiet än det estniska Centerpartiet, även om samtliga partier (och Liberalerna i Sverige) är med i den liberala europeiska partiorganisationen ALDE (som för övrigt i helgen valde Fredrick Federley (C) till en av vice ordförandeposterna).

Men tillbaka till helgens ordförandestrid i det estniska Centerpartiet.

I ena ringhörnan står partiets "ständige" ledare Edgar Savisaar. En veteran i estnisk politik, men som med tiden utmärkt sig allt mer och mer på ett sätt som snarast för tankarna till en politiker som finns i andra före detta sovjetrepubliker längre österut än en västerländsk ledare. Savisaar är borgmästare i Tallinn men är avstängd från ämbetet sedan i höstas på grund av korruptionsmisstankar och listan på politiska skandaler genom åren är lång.

Det estniska Centerpartiet har en stark bas i den ryska minoriteten, en minoritet vars absoluta majoritet är nöjda med att vara estniska medborgare. Men Savisaar har i olika uttalanden, både i närtid och under bronsstatystriden 2007, uttryckt sig på ett sätt som undergrävt Centerpartiets förtroende som regeringsparti hos övriga partier. Centerpartiet har också ett hemligt samarbetsavtal med Putins Förenade Ryssland, vilket krafter i partiet vill skrota.

Läs mer: Allt fler uppgifter om att Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Savisaar utmanas officiellt av sju andra kandidater, men det är framför allt riksdagsgruppens ledare Kadri Simson som anses vara det främsta hotet. Kadri Simson är utbildad i London, kvinna och dessutom av en generation som är fri från belastning av sovjettiden. Med andra ord, så mycket inte Savisaar man kan komma.

Flera politiska bedömare, både i partipolitiken och utanför den, har Simson som favorit och menar att det kan bli tal om snabba regeringsförändringar vid ett partiledarbyte. Med Kadri Simson faller argumentet att hålla Centerpartiet utanför regeringen. Partiet går urstarkt i mätningarna just nu, ordförandestrid och korruptionsanklagelser till trots,och får över 30 procent i senaste mätningen vilket är mer än de två största regeringspartierna tillsammans.

Reformpartiet skulle om de slapp Savisaar kunna vara lockade att ombilda den estniska regeringen. Dessutom skulle det vara lättare för andra ALDE-partier, som svenska Centerpartiet, att ha ett utbyte med sin estniska namne. Men allt avgörs till helgen, är Centerpartiet redo att avsluta epoken Savisaar eller inte.

Läs mer: Timmarna efter terrordådet då SR & SVT misslyckades med sina uppdrag

Mer läsning

Annons