Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att börja samarbeta över blockgränserna

/

Annons

Din fiendes fiende är din vän, lyder det gamla ordspråket. Det är särskilt tydligt i politiken.

När Socialdemokraterna och Moderaterna är oense röstar Sverigedemokraterna åtta av tio gånger på den sittande regeringens linje i riksdagen, enligt Svenska Dagbladets granskning (7/6).

Situationen var densamma under förra mandatperioden då Sverigedemokraterna främst röstade med alliansregeringen. Det fick de rödgröna att kladda Sverigedemokraterna på alliansregeringen i tid och otid.

Nu är rollerna ombytta.

Utvecklingen är delvis logisk.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ligger nära varandra i ett antal frågor, både vad det gäller den ambivalenta inställningen till enkla jobb och motståndet mot Nato.

Även väljargrupperna överlappar varandra, i och med att manliga LO-medlemmar är en betydande väljarbas för Sverigedemokraterna.

Ändå är den traditionella blockpolitiken, som inte tar hänsyn till Sverigedemokraternas existens, cementerad inom partierna. Samarbeten över blockgränserna avfärdas återkommande, och ingen makthavare är villig att ta de prestigeförluster som kommer med en omvärderad position.

Väljarna är desto tydligare: De är trötta på blockpolitiken.

Allt färre av alliansens väljare vill att partierna går till val under gemensam flagg, enligt en undersökning i Dagens Nyheter (5/6). Samtidigt har de rödgröna väljarna inte blivit mer förtjusta i varandra efter två år av ostabilt regerande.

Så småningom måste den insikten få konsekvenser.

Jimmie Åkesson har symboliskt har sträckt ut sin hand till Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, om ett framtida regeringssamarbete.

Men han är inte partiledare för ett borgerligt oppositionsparti.

Sverigedemokraterna står för ett tredje alternativ som tyvärr får större utrymme när de två andra blocken misslyckas med att samarbeta.

Mer läsning

Annons