Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet har en bergfast position som öppet och borgerligt miljöparti

/

Det är ett Centerparti med vind i seglen som samlar 522 ombud för partistämma i Falun.

Annons

Efter ett år i opposition är man det enda borgerliga partiet som inte tagit någon direkt skada av Decemberöverenskommelsen. Till skillnad från övriga allianspartier har Centerpartiet fortsatt öka i opinionsmätningar utförda efter valet. På bara några har man lyckats vända en situation där man tangerade, till och med låg under den skrämmande 4-procentspärren till att i stället ligga och nosa på 10 procent i väljarstöd.

En undersökning utförd av Demoskop om väljarnas lojalitet och partiernas väljarpotential illustrerar denna resa. Basen för varje parti består av säkra och potentiella väljare. Andelen potentiella väljare är oftast större än andelen säkra väljare. Endast ett parti – Sverigedemokraterna har en större andel säkra väljare än potentiella väljare. Trenden går dessutom mot att väljarkåren blir mindre lojal och mer rörlig. Därför är det intressant att dyka ned i utvecklingen för Centerpartiet. Våren 2013 samlade Centerpartiet endast 3 procent av väljarkåren, så kallade säkra väljare och man hade en potential att kunna locka till sig ytterligare 10 procent. I valet fick Centerpartiet sedan 6,1 procent av väljarna. De potentiella väljarna valde i stället ett annat borgerligt parti, i synnerhet Moderaterna.

I dag, hösten 2015 räknas hela åtta procent av väljarkåren till gruppen säkra väljare och väljarpotentialen är uppe i 19 procent. Vid en optimalt utförd valrörelse skulle alltså Centerpartiet samla 27 procent av väljarkåren och därmed bli Sveriges största eller näst största parti.

Framgången bör framförallt tillskrivas partiledaren Annie Lööf. I det mediala bruset beskrivs Lööf med ord som "oppositionsledare" och "Alliansens drottning". Precis som Centerpartiet har haft en omtumlande resa på kort tid har Lööf gjort sin resa från ifrågasatt till självklar. Men framgången beror inte bara på Annie Lööf.

Bakom framgången finns en resa där Centerpartiet itererat sig mot en bergfast position som ett öppet och borgerligt miljöparti. Det attraherar väljare som annars röstat på Moderaterna och Folkpartiet men som tilltalas av Centerpartiets växande trovärdighet i frågor som ekonomi, miljö och migration. Det innebär också ett tydligt avstånd till Sverigedemokraterna där övriga allianspartierna vacklar.

Men där Centerpartiet blivit allt tryggare i sin borgerliga hemvist har man också tappat i manöverförmåga som mittenparti. Att Centerpartiet skulle ingå i en koalition med Socialdemokraterna får i dag ses som mycket osannolik. Annie Lööf skulle trots allt enligt egen utsago hellre äta upp sin sko än att samarbeta med Socialdemokraterna. Samtidigt är det en fråga som är svår att svara på. I ett scenario där Socialdemokraterna förnyade sin politik och orienterade sig mot en mer socialliberal linje – skulle då aptiten inför den där skon förändras? Förhoppningsvis. Den stängda dörren vänsterut kan endast motiveras utifrån att Socialdemokraterna har fel politik för att utveckla Sverige.

Centerpartiet bygger sin fortsatta framgång på att vara en garant för rätt politik, inte genom en avhållsamhet mot rätt parti.

Mer läsning

Annons