Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C:s kärva budskap till S: "Vi röstar emot"

/

Centerpartiet stängde på onsdagskvällen dörren för att rösta för regeringens flyktingpolitik. Beslutet var långt ifrån oväntat eftersom viljan att utsätta sig för självplågeri trots allt har en gräns även för ansvarstagande och pragmatiska centerpartister. Dessutom ser situationen olika ut om man sitter i ansvarssituation i Rosenbad eller kan driva sin linje från Riksdagens kammare.

Annons

Läs mer: Här är datumet då regeringen spricker och MP lämnar, du kan aldrig ana vad som händer sen.

Bakgrunden är förstås tisdagens besked om att regeringen styr om flyktingpolitiken mot ett minimum av vad EU-lagstiftningen kräver av ett land, med det uttalade syftet att minska trycket eftersom Sverige inte har förmågan att ta emot asylsökande i samma takt med befintliga regelverk, bostäder och arbetsmarknad. Där har Centerpartiet och regeringen en samsyn i sakfrågan, situationen är ohållbar. Men i fråga om lösningar ser det olika ut.

När Centerpartiet talar om avregleringar, att flyktingar själva ska ta ansvar för boende, att man ska jobba från dag ett och sänkt standard för ungdomar över 15 år så är det en politik som får Socialdemokraterna att rysa och se rött.

Regeringen vill nu bland annat ställa krav på ID-handlingar, stoppa anhöriginvandringen och genomföra ålderstester. Något utrymme att förändra regeringens förslag finns inte är signalen från Rosenbad.

Till skillnad från sexpartiuppgörelsen för en månad sedan så var det inga breda blocköverskridande diskussioner som föregick gårdagens presskonferens med Löfven och Romson, utan beslutet togs i regeringen.

Därmed finns det bara två saker att välja på för Centerpartiet, att rösta för eller emot. Vikarierande centerledaren Anders W Jonsson meddelade att det blir emot och det är ett besked som de som går omkring och drömmer om att MP ska ersättas med C och L i regeringen förhoppningsvis tar in.

Läs mer: Härtill är regeringen nödd och tvungen

Genom beskedet markerar C att en regeringsdiskussion är ytterst osannolik. Partiet är väl medveten, efter decennier av ansvarstagande, att priset att regera är mycket högt särskilt när det att handlar om att dagtinga med sitt ideologiska samvete för att bära Rosenbads tunga ansvar. Ta bara Fälldin och kärnkraften eller 90-talets skuldsanering som exempel.

Att vara ett litet parti i relation till ett större parti, som dessutom bara kommer att blockera de alternativa lösningar man vill se, är bara destruktivt just nu. Att studera Miljöpartiets situation skapar knappast inspiration att hoppa in i ansvarsroll tillsammans med socialdemokraterna.

När det dessutom finns tydligt politiskt stöd för regeringens kursändring från M, KD, och SD så finns det ingen anledning att göra överenskommelsen ännu bredare. Hur Liberalerna ställer sig återstår att se, partiet har ju tidigare dragits mellan olika linjer i flyktingpolitiken.

Gränsfrågan är avgjord, därför är det klokt av Centerpartiet att nu lägga all kraft på den viktiga frågan om integration, om att korta asylansökningstiderna, slipa bort trösklarna på arbetsmarknaden, ordna boenden för de som kommit och förbättra språkundervisningen. Med nycklarna arbete, språk och bostad underlättas integrationen och ekonomin stärks.

Den andra striden kommer att vara ännu svårare att föra men långt viktigare. Det handlar om att få EU att landa i en gemensam asylpolitik som präglas av asylrättens bevarande där solidaritet, öppenhet och rörlighet är levande.

Läs mer: Hello Italy, Estonia calling - var är våra flyktingar?

Med tanke på hur det fungerat hittills och vilken attityd som finns från många medlemsländer är det en minst sagt tuff uppgift, men långt viktigare än vilka enskilda beslut svenska regeringen tar.

Mer läsning

Annons