Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg ut äldreboende och servicehus

Gammal, multisjuk, ensam, hör och ser dåligt, ängslig och 93 år gammal. Då borde man väl vara mer än kvalificerad för att få plats på ett äldreboende.

Men inte i Söderhamn.

Annons

När Sixten Eriksson i Kyrkbyn sökte om en plats på äldreboende för mer än ett år sedan fick han nej. Kommunen tyckte han skulle klara sig hemma med besök av hemtjänsten.
Sixten Eriksson överklagade till Kammarrätten och fick rätt. Nu väljer kommunen att gå vidare till förvaltningsrätten.
Visserligen kommer Sixten Eriksson nu äntligen att få sin plats, eftersom kommunen är skyldig att ordna en plats inom tre månader efter domen.
Men kommunen går vidare för att få ett prejudikat. Kommunen vill att Kammarrätten ska pröva om hög ålder är skäl nog att få en plats på äldreboende.


Om 90 års ålder automatiskt skulle ge rätt till ett äldreboende ligger Söderhamns kommun – och de flesta andra – rätt risigt till. Då skulle Söderhamn behöva 200 nya platser.
Att gå vidare för att försöka få ett prejudikat verkar rätt enfaldigt. Vem kan säga att en person per definition är berättigad till ett äldreboende bara för att man uppnått en viss ålder? Erfarenheten säger ju att det är behoven som måste styra.
Det finns en växande skara äldre människor - 90-plussare – som är friska och krya och inget annat vill än att bo hemma och klara sig själva. Samtidigt som det finns yngre som på grund av sjukdom eller andra orsaker inte klarar livet hemma på egen hand, inte ens med stöd av hemtjänsten.


Många gånger kan det vara mycket svårt att göra bedömningar och avgöra vem som platsar på äldreboende. I synnerhet som platserna är begränsade.
Att antalet äldre växer borde inte komma som en överraskning för kommunerna. Visserligen är glädjande många friska och aktiva högt upp i åldrarna.
Men om kommunerna inte tar det ökande vårdbehovet på allvar kommer kampen om platserna på äldreboende att bli allt mer dramatisk och uppslitande för politiker och tjänstemän. Och framför allt för de anhöriga.


Kommunerna måste bygga ut äldreboendet.
Dessutom är det dags att återupprätta tanken på servicehus, där äldre kan bo och klara sig själva med tillgång till gemensamma lokaler och begränsad service.
Sätt igång och bygg ut. Det finns ingen tid att förlora.


Anders Eklund

Mer läsning

Annons