Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs ska få 12 miljoner kronor av Region Gävleborg i dolt elitstöd

/
  • Där satt den! Brynäs kreativa affärsupplägg får Regionen att lägga skattepengar i ett dolt elitstöd.

När Gävle kommun med minsta möjliga marginal bestämde sig för att skeppa miljoner i ett dolt elitstöd till Brynäs IF genom projektet "En bra start" var Centerpartiet i Gävle på barrikaderna som en av de starkaste motståndarna till att använda skattepengar till ett elithockeylag.

Annons

Nu sitter samma parti i Region Gävleborgs majoritetsstyre, där Miljöpartiets regionråd Karin Jansson i veckan berättade att man vill ge Brynäs 12 miljoner kronor under tre år för samma projekt. Om Centerpartiet ställer upp på det är det en anmärkningsvärd svängning och skillnad i synsätt mellan företrädarna i regionen och i den största kommunen.

Det var socialdemokraterna i Gävle kommun med Carina Blanck i spetsen som drev igenom avtalet. Nu är samma Blanck regionråd, men med samma ömmande Brynäshjärta. 

Eftersom Brynäs bara hittat tre av fem partners då konceptet inte attraherat näringslivet som det var tänkt ska nu regionens skattepengar bidra till att stötta en förening som gick sju miljoner kronor back i fjol.

Hur Gävle kommuns skattepengar användes första året får vi inte veta. Brynäs har vägrat redogöra för det, och det går inte heller att utläsa i Brynäs årsredovisning för 2014-2015.

För att försöka bli övertygad om klokskapen i att Region Gävleborg ska vara med i projektet ringde jag regionrådet Karin Jansson (MP) från Kilbo utanför Färila.

– Utnyttjar Brynäs oss eller utnyttjar vi Brynäs? Jag hoppas att är en win-win-situation och länets barn är största vinnarna, konstaterar hon i samtalet.

Men varför skattebetalare i Hälsingland ska finansiera ett elithockeylag i Gävle är en fråga som hänger i luften. Karin Jansson säger att hon har svängt från skeptiskt till för efter att Brynäs träffat politikerna. Det kommer att bli bra är Janssons övertygelse. Och det får vi väl alla hoppas, men om det är så bra borde det finansieras kommersiellt som var tanken.

Och argumentet om att Regionen för samma peng skulle kunna halvtidsanställa tio idrottare, både kvinnor och män, från hela länet och från alla sporter för att göra jobbet med barnkonventionen fastnar inte.  Men ett löfte ger Karin Jansson:

– Jag avser följa det här noga så att pengarna används till det som är avsikten.

Problemet är bara att UNICEF ska ha pengar och Brynäs gör det för att finansiera sin elitverksamhet, det är den egentliga avsikten bakom projektet.  Men frågan som inte får något övertygande svar är varför Regionen ska stötta ett elitlag.

Beslut tas i oktober, tänker regionrådet Hannah-Karin Linck (C) i Rengsjö göra det som partikamraterna i Gävle slogs sig blodiga för att slippa, att skicka skattepengarna till Brynäs? Hur kan Vänsterpartiets Alf Norberg från Hudiksvall på allvar tycka att välfärdens pengar ska gå till kommersiell elitidrott?

Läs även:

Hälsingeföreningar förvånade över regionens miljonstöd till Brynäs IF

Region Gävleborg vill ge mångmiljon stöd till Brynäs IF:s ungdomssatsning - sponsring med skattepengar hävdar oppositionen

 

Mer läsning

Annons