Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra men fel tänkt om slit-och-släng-kulturen

/

Miljöpartiet använde ”sin” dag i Almedalen till att sätta ljuset på slit-och-släng-kulturen. Med tanke på de stora mängder råvaror, vatten, energi och kemikalier som går åt till att producera till exempel kläder, elektronik och transportfordon, var det ett väl valt tema för dagen.

Annons

Däremot är det osäkert om de lösningar som språkröret Åsa Romson presenterade på måndagen skulle göra någon egentlig skillnad.

Miljöpartiet föreslår en halvering av momsen för skräddare, skomakare och cykelreparatörer, samt ROT-avdrag för service och reparation av olika slags maskiner och inventarier.

Tanken är god. Det ska vara så billigt att laga skjortan, cykeln och de trasiga stövlarna att vi hellre gör det än köper nytt. Men underlaget och analysen saknas.

Det är redan ofta väldigt billigt att lämna in kläder och skor för lagning eller ändring. Att vi så sällan gör det beror nog inte så mycket på priset.

Och det är mycket tveksamt om det är en liten sänkning av reparationskostnaderna som avgör om man tycker att det är värt att låta cykelhandlaren mixtra med bromsar och växlar, i stället för att köpa en ny cykel.

Det vore en enorm miljövinst om vi köpte hälften så många klädesplagg, som höll form och fason dubbelt så länge, och därför betalade dubbla priset för dem.

Men frågan är om orsakssambanden ser ut som Miljöpartiet tror? Den som ändå har köpt dyra kvalitetsskor har större incitament gå till skomakaren när klacken slitits ner.

Men är det skomakarkostnaden som avgör om du från första början köper kvalitetsskor som är värda att laga? Förmodligen inte.

Vidare: var finns analysen som visar att ett ROT-liknande avdrag skulle få fler att laga tvättmaskinen i stället för att köpa en ny? Förmodligen är rejäla garantier betydligt viktigare för att förebygga förtida tvättmaskinsdöd.

Man skulle kunna hävda att Miljöpartiets förslag är ett litet steg i rätt riktning, mot en hållbar konsumtionskultur där vi lagar, återanvänder och förlänger produkternas livslängd.

Men det gäller att hålla ordning på orsak och verkan och inte dra förhastade slutsatser.

Att belöna ett önskvärt beteende bidrar inte nödvändigtvis till en ökning av detta önskade beteende. Ta till exempel jämställdhetsbonusen: Den fungerar som belöning för de föräldrar som ändå planerat att dela hyfsat lika på föräldradagarna.

Men den har inte stimulerat fler föräldrar att dela upp dagarna jämnare.

På samma sätt blir det nog med Miljöpartiets förslag.

Den som köper kvalitetsvaror är mer benägen att lämna in dem på lagning –och får då en klapp på axeln och en lite mindre faktura.

I så fall finns det bättre saker att lägga pengarna på.

Susanna Birgersson

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons