Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med härskartekniker i Hälsingekommuner

/
  • Berit Åhs lanserade härskarteknikerna, för att förklara systematiska maktmetoder som inte alltid märks.

Unga kvinnliga politiker i Söderhamn har bildat en grupp för att peppa varandra mot den nedsättande tonen de bemöts med i kommunfullmäktige. Nyligen träffades pepp-gruppen igen.

Annons

De känner sig systematiskt förlöjligade. Efter det senaste fullmäktigesammanträdet kallade ordförande till ett möte mellan partierna om det hårda debattklimatet och den dåliga stämningen.

I Ovanåker har den tidigare hårda tonen och maktspråket i kommunpolitiken mildrats efter maktskiftet. Så visst går det att förändra.

Stig Jonsson (S), fullmäktiges ordförande i Nordanstig, är mycket noga med att tonen ska vara respektfull. Görs något övertramp på mötena läxar han upp personen. Däremot förekommer härskartekniker och dålig språk i en del utskott. Moderaterna tänker skriva en motion om det.

Fullmäktige i Bollnäs och i Hudiksvall tycks vara ganska förskonade från härskartekniker. Däremot i Ljusdal har det varit ett märkbart dåligt debattklimat de senaste åren i både fullmäktige och nämnder, med kränkningar och ett språk som väckt starka klagomål. Tidigare i år föreslog en V-ledamot en utbildning i härskartekniker för nyvalda politiker.

Den utbildningen skulle långt fler än de nyvalda behöva. I flera kommuner och landsting i Sverige får förtroendevalda lära sig undvika och bemöta härskarteknikerna. En hård och otrevlig ton i politiken drabbar personalen också.

Professorn i socialpsykologi Berit Åhs, på 70-talet Norges första kvinnliga partiledare, upptäckte att andra politiker nästan aldrig lyssnade på henne. Hon började analysera varför. Utan att de visste om det blev hennes politikerkolleger hennes forskningsobjekt. Hon studerade metoderna som användes på möten för att indirekt härska över andra. Fem huvudtekniker hittade hon i politiken.

I väntan på att någon Hälsingekommun utbildar sina folkvalda i härskartekniker, kommer här en snabbkurs.

1. Osynliggörande. På ett möte börjar folk bläddra i sina papper eller gå och hämta kaffe när just den personen pratar.

2. Förlöjligande. När personen sagt något skrattar man åt personens dialekt eller gör sig lustig över personens utseende.

3. Undanhållande av information. Ett möte har hållits utan att personen fick veta det och sen säger de: "det där har vi redan bestämt nu".

4. Dubbelbestraffning. Är man noggrann får man höra att man är långsam, är man snabb får man höra att man slarvar. Med snygga kläder kallas man ytlig, nedklädd kallas man lufsig.

5. Påförande av skuld och skam. Det är resultatet av att andra härskartekniker använts effektivt. Man skäms för sin dialekt de skrattade åt. Man tror att det man säger nog var dumt eftersom de andra bara avbryter. Man börjar tycka att det man utsattes för var ens eget fel.

Härskarteknikerna är i grunden samma metoder som används av mobbare på skolgårdar och arbetsplatser. Notera att det inte är "manliga" härskartekniker. De används av den som har makt. Åhs ger exempel på hur kvinnor kan använda precis samma tekniker.

En enstaka händelse kan vara bara obetänksamhet. Men blir det rutin, är det dags att börja fundera på att försöka förändra sitt beteende eftersom man behandlat någon illa. Att armbåga sig förbi andra kan bli en vana. Poängen är inte om det var med flit eller ej.

Varför inte en kurs för flera grannkommuner? Där kan de Hälsingekommuner där det idag fungerar bra dela med sig av sina erfarenheter.

Mer läsning

Annons