Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bifall, avslag, klapp eller miss?

/

Alla kan ha en dålig dag på jobbet ibland.

Annons

3 december var det Centerpartiets gruppledares tur när riksdagen röstade om regeringens budgetförslag för utgiftsområdet migration 2016. Alliansens linje var att avstå i omröstningen. Då borde flera av Centerpartiets ledamöter ha vaktar avtryckarfingret vid riksdagens omröstning.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson fick hjärnslapp och gav fel tecken i omröstningen. Tillsammans med Per Åsling, Emil Källström, Helena Lindahl och Ola Johansson röstade han därför bifall till regeringens budgetförslag.

– Anders bär hela ansvaret, utbrister Per Åsling över klantigheten vid omröstningen när ledarsidan ringer upp.

– Inga kommentarer svarar Anders W Jonsson kort på frågan.

Att fyra ledamöter fick fel direktiv beror på den rutin som används vid omröstningar i riksdagen. Eftersom Anders W Jonsson agerar "piska" och säkerställer att alla röstar rätt så ska han också genom ett tecken berätta för sina ledamöter hur man ska rösta. Vid tummen upp röstar man bifall, vid tummen ned röstar man avslag och när Jonsson klappar sig själv på huvudet – då avstår riksdagsgruppen från att rösta.

Vid voteringstillfället klappade dock Jonsson inte sig själv på huvudet.

Händelsen är ingen ensam företeelse vid riksdagens omröstningar. Att ledamöter trycker på fel knapp och röstar fel sker vid var och varannan omröstning.

Antalet som röstar fel brukar inte vara så många – eftersom gruppledarna har för vana att avge rätt tecken såklart. I riksdagen blir antalet misstag och felröstningar lustigt nog fler ju längre en omröstning håller på. När riksdagsledamöter röstar fel är det tradition att man bjuder resten av riksdagsgruppen på fika. Felet rättades därför till genom att Jonsson bjöd på skumtomtar.

Senast Per Åsling röstade fel var 2011. Då motionerade oppositionen om en hårdare granskning av kungahusets ekonomi. Tack vare Åslings feltryckning gick oppositionens linje igenom. Som kompensation för sin feltryckning lovade han då att bjuda riksdagsgruppen på jämtländska ostar. Något som ännu inte är verkställt.

Skälet till att ledamöterna röstade fel i omröstningen om regeringens budgetförslag rör sig alltså om ett hjärnsläpp. Något så dramatiskt som en S-vänlig kupp under Annie Lööfs föräldraledighet var det alltså inte.

Intressant att notera: en dryg fjärdedel av Centerpartiets riksdagsledamöter lyssnar på gruppledarens order. Jonssons hand är inte så kraftfull att det hindrar 14 ledamöter från att tänka själv i omröstningen.

Mer läsning

Annons