Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besinning är aldrig för mycket begärt

/

Trycksvärtan hann inte torka hos världspressens samstämmiga fördömande av terrorattentatet i Paris, förrän vedergällningen tog vid.

Annons

När detta skrivs har inte de misstänkta terroristerna gripits ännu, men nu ska en hel världsreligion skuldbeläggas. Och framför allt dess utövare, muslimerna.

Besinning är inget ord som finns i vokabulären hos den människa som ser världen i svart och vitt, ont och gott, folkgrupp mot folkgrupp, religion mot religion – eller för att knyta an till en svensk debatt, nationell mot internationell.

Inskränkthet mot vidsynthet.

Terrordådet i Paris mot tidningen Charlie Hebdo blev genast ett slagträ i den grekiska valrörelsen. Premiärminister Antonis Samaras utnyttjade händelsen för att kritisera vänsterpartiet Syrizas förslag till generösare invandringspolitik.

Som ett förmodat svar på attentatet mot satirtidningen attackerades flera moskéer i Frankrike på torsdagen.

Här hemma skriver riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) på Facebook: "Fredens religion" har visat sitt rätta ansikte.

Och den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlats talesperson Mats Dagerlind kräver i en ledare att muslimer borde förbjudas utöva religionen i Sverige med hänvisning till att "den oreformerade islam som breder ut sig i Europa i spåren av den utomvästliga invandringen inte är kompatibel med västerländsk demokrati och yttrandefrihet utan tvärtom utgör ett direkt hot mot vårt samhälle." En paradox som han förmodligen inte ser själv eftersom han vill göra inskränkningar i en annan av våra grundlagskyddade pelare, religionsfriheten, som vårt samhälle jämte yttrandefriheten vilar stadigt på.

De svenska nazisterna, Svenskarnas parti, skyller på samtliga västeuropeiska politiker och låter sina sympatisörer uppmana till utrotning av muslimer i sin Facebookgrupp.

På en annan Facebooksida hyllas attentatet av en svensk Jihadistgrupp, uppger SVT.

Polariseringen accelererar. Extremisterna vädrar morgonluft. Fanatiker gnuggar händerna. Och experter varnar för ett mycket allvarligt läge. Störst försiktighet bör kvinnor i slöja iaktta.

En människa som kallblodigt tar sig rätten att mörda tolv personer förutsätts vara fanatisk, lida av psykisk sjukdom eller på något annat sätt ha en morbid världsbild. Attentatsmännen har inte haft några betänkligheter eller eftertankar på hur detta kommer att drabba Europas muslimer. Det är dem egalt.

Det lämnar man till samhället, rättsväsendet och politiken att avgöra.

Om inte världen som omger oss just nu ska förirra sig ännu längre in i galenskapen, måste det övriga samhället se konsekvenserna.

Lika lite som någon av oss nordbor identifierar oss med Breivik, lika lite ska vår muslimske granne betraktas som en presumtiv terrorist. Det är egentligen ett oerhört påpekande.

Besinning är aldrig för mycket begärt. Inte när framtiden ser mörkare ut än trycksvärta.

Mer läsning

Annons