Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beprövat dåliga förslag från S kommer inte att minska sjukskrivningarna

/
  • Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill lägga över mer sjuklöneansvar på företagen.

Annons

Antalet sjukskrivningar i Sverige ökar stadigt sedan många år tillbaka. Försäkringskassan har gjort prognoser som visar att utvecklingen förmodligen kommer att fortsätta på det viset de närmaste åren. Att sjukskrivningstalen är på väg uppåt beror inte på fysiska åkommor. Det är de psykiska diagnoserna som står för i princip hela ökningen och kvinnor är överrepresenterade. Problemen är störst inom offentlig sektor.

Kostnaderna är obegripligt höga.

2014 landade notan för sjukpenningen på 32 miljarder kronor, i år väntas den öka med 6,5 miljarder kronor för att 2019 landa på hela 51 miljarder kronor. Det är mer än vad hela försvarsbudgeten ligger på, för att ge ett exempel.

De skenande sjukskrivningstalen måste hejdas. Annars kommer kostnaderna för dem att sätta käppar i hjulet för många andra politiska ambitioner.

Men regeringen och den socialdemokratiska socialförsäkringsministern Annika Strandhäll har hittills kommit med få konkreta förslag. Det tydligaste har förstås varit det som partiet lovade redan i valrörelsen, nämligen att ta bort den bortre parentesen ("stupstocken" på s-språk). Den åtgärd som faktiskt tillkom för att bromsa evighetslånga sjukskrivningar togs bort och det i tider av skenande sjukskrivningar.

Nu har dock verkligheten hunnit ikapp S och en bekymrad minister skickar nu ett förslag på remiss där regeringen föreslår att arbetsgivarna runt om i landet står för 25 procent av kostnaderna för anställda som är sjukskrivna mer än 90 dagar.

Läs mer: Arbetsgivare ska betala för långtidssjukskrivna

Förslaget beräknas minska statens kostnad med mellan två och fyra miljarder kronor. De pengarna ska bland annat gå till en sänkning av arbetsgivaravgifterna med 0,16 procent.

Denna piska- och morotmetod ska alltså få arbetsgivare att satsa mer på förebyggande arbete.

Självklart har arbetsgivarna en nyckelroll i det nödvändiga förebyggande arbetet för att minska sjukskrivningarna. Men idén om ansvar arbetsgivaransvar för sjukskrivningskostnaderna är gammal skåpmat, prövad och avfärdad sedan tidigare. Bland annat kan en sådan åtgärd göra att företagare – särskilt de mindre som redan nu plågas av höga skatter och sjuklöneansvar de första två veckorna – blir ännu mer försiktiga vid anställningar. En person med en tidigare sjukskrivning i bagaget kan bli ännu mer svåranställd.

Socialdemokraternas idé om att ge arbetsgivarna ännu mer sjuklöneansvar är ett beprövat dåligt förslag som riskerar att slå hårt mot företagandet – och de sjukskrivna.

Mer läsning

Annons