Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpa brottslighet med tålamod?

/

Nu är det sommar och semestertider. Men buset tar inte semester.

Annons

Trots det varnar polisen för sämre bevakning och service. Det kan ta lite extra lång tid innan polisen dyker upp. För polisen ska också ha semester.

Den redan dåliga bemanningen och bevakningen blir ännu sämre.

"Det kommer att märkas att vi är färre", säger Jan Ekholm, yttre befäl i Söderhamn.

"Allmänheten får ha lite extra tålamod under sommaren", säger Gudrun Unogård, chef på planeringsenheten för polisen i Gävleborgs län.

Men frågan är om allmänheten ska acceptera det. Redan under normala förhållanden får polisen kritik för att inte dyka upp när allmänheten ringer, och för på tok får låg procent uppklarade bostadsinbrott.

Polisen har som målsättning att följa en grundbemanning, som innebär tre patruller inom Hälsingland, vilket är orimligt lågt med tanke på de stora avstånd som finns mellan kommunerna i landskapet. En patrull är normalt två poliser i en bil.

Det kan innebära att det ibland bara kommer att finnas bara en patrull på södra eller norra Hälsingland. Om ens det.

Det kommer att hända mer än en gång att det inte finns någon patrull som kan rycka ut på rimligt avstånd från brottsplatsen.

"Vi kommer alltid när folk ringer, frågan är bara hur lång tid det tar", säger Gudrun Unogård.

Det var just det. Hur lång tid det tar. Det är en viktig fråga för den som drabbats av inbrott, misshandel, en trafikolycka eller något annat. Då duger det inte att svara: "Polisen, var god dröj".

Polisen vill helst inte berätta hur illa det är ställt. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få någon att berätta hur det egentligen ser ut med bemanningen.

Det kan man i och för sig förstå. Polisen vill inte skylta offentligt för buset med hur illa det är ställt med bevakningen.

Den lojalitet som poliserna visar med ledningen genom att hålla god min och kämpa på, trots orimliga villkor, kommer på sikt att vara förödande. Det skulle vara mycket bättre för allmänheten om polisen körde med öppna kort om hur illa det egentligen är, i stället för att gå ut i media och kräva att allmänheten ska ha extra tålamod! Förhoppnings vis skulle det också skapa ett opinionstryck från allmänheten på polisorganisationen och på beslutande politiker.

Självklart har poliser rätt till både semester och föräldraledighet. Men samtidigt måste en sådan samhällsviktig institution som polisen, vara operativ och effektiv också under semestertider. Polisledningen måste ha framförhållning och möjlighet att fördela resurser och leda arbetet så att allmänheten inte ska drabbas av långa väntetider när de hamnar i nödsituationer.

Mycket tyder på att polisen snarare borde öka bemanningen under sommaren än dra ned. Det är fler människor i rörelse på gator och torg och det är fler tillställningar och arrangemang.

Det är högtryck för besöksnäringen. Sommarboende och turister invaderar Hälsingland för att slappa och njuta, för att se och upptäcka. Och bärplockare kommer i mängder för att jobba och skaffa sig lite extra inkomst, vilket inte ska föraktas. Men det är väl känt att det finns bärplockare som inte bara plockar bär.

Vi medborgare vill att polisen ska vara synlig på gator och torg. Vi vill att polisen kommer när det är bråk och brottslighet på gång. Då är det inte läge att visa tålamod.

Vi vill att polisen spanar och bekämpar den grova brottsligheten och ingriper mot småbuset som är i inledningen av sin brottskarriär. Vi vill att polisen tar emot anmälningar, utreder brott och griper de skyldiga.

Oavsett om det är sommar eller vinter.

Man kan utan tvekan utgå från att de enskilda poliserna vill göra ett bra jobb. Men det måste vara omöjligt med tre polispatruller, och ibland färre, i hela Hälsingland.

Om man nu inte tänjer begreppet "bra jobb" in absurdum.

Mer läsning

Annons