Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta goda skäl att sparka Skatteverkets GD

/

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson har sedan länge förbrukat förtroendet i den här ledarsidans ögon. Det efter beslutet att lägga ned ytterligare nio skattekontor, däribland i Hudiksvall. Sedan dess har Ingemar Hansson fortsatt på den inslagna vägen även om beslutet pausats i väntan på en större utredning om de statliga jobben. För att hjälpa regeringen att komma till den enda rimliga slutsatsen, att snarast skilja Hansson från sitt uppdrag, kommer ledarsidan att i två omgångar lista de främsta skälen till varför ett byte måste ske. Här är platserna 4-8:

Annons

# 4 Största hindret mot att klara Skatteverkets mål

Ett av Skatteverkets tre tyngsta mål är att medborgare och företag har förtroende för Skatteverket. Politiken att centralisera kontoren genom en halvering sedan 2007 slår direkt mot Skatteverkets möjligheter att leverera måluppfyllelse. En ledning som motarbetar sina mål gör självmål och är skäl för entledigande.

# 5 Stoppar månghundraårig näringsverksamhet

På femteplats smyger sig ett annat skäl som inte rör skattekontoren sig in, utan i stället den uppmärksammade fäbodhistorien. Kravet på att Karl-Tövåsens fäbod i Rättvik ska ha en kassaapparat där varken el eller internet finns är fyrkantigt. I stället hänvisas fäboden till dyra och komplicerade lösningar med solceller och batterier. 10 000 årliga besökare och verksamhet i flera hundra år hotas för ett uppkopplat storstadsperspektiv.

#6 Gömmer sig istället för att möta kritiker

När Mora och Åmål, som är orter som har kontor som ska läggas ned i höst, ville träffa Skatteverkets generaldirektör för att diskutera det förändrade läget efter att civilminister Ardalan Shekarabi (S) tillsatt utredningen om statlig närvaro i landet så har inte Hansson tid eller lust, och eftersom Skattverket inte tänker ändra sig så tar han inte mötet. Det är antingen fegt eller arrogant, eller faktiskt både och.

#7 Låter mellanchefer ta smällen

När beslutet om rekryteringsstopp för de nedläggningshotade orterna blev känt formulerade Hansson det som rekommendationer och lät regionchefer få bära ansvaret. Det är inte ett ledarskap värdigt en modern organisation, en chef behöver stå för sin styrning. Hur fördelningen mellan nyanställda på Hanssons kvarvarande kontor och de orter som placerats i kylskåpet illustreras tydligt av exemplet Hudiksvall och Gävle. Kontoren ska vara "samma kontor" men på två orter, där Gävle finns i Skatteverkets framtidsplaner men inte Hudiksvall. Gävle har under hösten att välkomna åtta nyanställningar, Hudiksvall 0.

#8 Jävsmisstanken

Finansminister Magdalena Andersson (S) var Överdirektör på Skatteverket och tidigare Hanssons närmaste medarbetare. Bara misstanken att finansministern varit inblandad i förarbetet för den strategiska inriktningen att minska antalet skattekontoret borde vara skäl nog för regeringen att vilja distansera sig från Hansson.

De tre främsta skälen till varför regeringen måste entlediga Skatteverkets generaldirektör kommer i tidningen under fredagen.

Mer läsning

Annons