Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Malmström: Jag vill prata verklighet på politikerdag i Järvsö, inte rita karta

/

Ska gränsen för samarbete gå vid Hälsingland eller Medelpad? Region, landsting eller storregioner? Politiker älskar att diskutera hur Sverige ska vara indelat. Det har älskats sedan Axel Oxenstiernas tid. Nu ska regionfrågan utredas ännu en gång.

Annons

Jag tror att det är feltänkt. Låt inte regiondebatten ta all tid. Engagemanget behövs på andra håll. Här på ledarsidan har ett kul förslag presenterats om ett återkommande möte i regionen om framtidsfrågor. Öppna seminarier och debatter där intresseorganisationer, politiker och näringsliv möts, med inspiration från Almedalen. Kul att platsen som nämnts är Järvsö. Jag är möjligen jävig jag tror det skulle vara bra. 

Det är en liten och samlad plats, precis som Almedalen, med bra möjligheter till möten och övernattning. Järvsö är ett samhälle med kraftigt expanderande besöksnäring men också med mer traditionell industri, ett rikt kulturliv, starka ideella organisationer med även integrationsutmaningar.

Vad ska då dagarna innehålla? Jag vill lyssna till en rejäl diskussion om besöksnäringen, företagande och regionens roll. Vad behövs för att bygga besöksnäringen starkare i framtiden? För ihop entreprenörer, beslutsfattare och tjänstemän och bjud in extern kunskap.

Vilka är de nya jobben i vårt närområde? Vem skapar jobben? Vad händer när stora industrier lägger ner? Vad kommer istället? Jag vill gärna höra entreprenörer som berättar. Jag är också nyfiken på upplevelsen att driva företag lokalt. Vilket stöd och vilken service får företagare lokalt och av regionen? Hjälper eller stjälper kommunerna lokala företagare? 

Integration och ny kompetens. Hur tar vi tillvara på de nya svenskarnas kunskaper? Utmaningar och erfarenheter från integration.  

Kreativt entreprenörskap och kultur har vi gott om i vårt område. Hur kan det utvecklas för fler jobb och att göra det mer attraktivt att leva här? 

Världsarv och kulturarv för förankring i framtiden.

Hur kan förutsättningarna för den ideella sektorn bli bättre? Idrottsföreningarna, studieförbunden och Röda Korset. Vad betyder de ideella insatserna för att utveckla en bygd? 

Skola, bildning och högre utbildning. Vilka skolor har de bästa resultaten och mest innovativa undervisningen i vårt område? Vad behöver vi högskolan till?

Det är några förslag på frågor som jag vill diskutera. 

Nej, Barbro Holmberg och hennes kollegor som ska utreda regionfrågan får ursäkta. Vi behöver prata konkreta förslag och idéer för framtiden där vi bor. Jag ser fram mot kreativa dagar där näringsliv och intresseorganisationer driver på och diskuterar framtiden tillsammans med politiker och beslutsfattare. Jag vill inspireras och ta med mig nya kunskaper från alla de kloka människor som finns nära. Jag vill lägga min tid på att diskutera verkligheten - inte kartan.  

 

Mer läsning

Annons