Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarrörelsens heliga kor är den största utmaningen för fungerande integration

/
  • Arbetarrörelsen måste göra upp med heliga kor ifall integrationen ska kunna lösas.

Nyckeln till god integration är att fler måste kunna hävda sig på arbetsmarknaden, kliva över tröskeln och få ett jobb.

Annons

Där ligger utmaningen inför framtiden med det svenska flyktingmottagandet inte asylärenden eller boendesituation.

Den största bromsklossen till förändring är arbetarrörelsen, Socialdemokraterna och LO som måste göra upp med två heliga kor; solidarisk lönepolitik och synen på lönesubventioner.

Synen på solidaritet är en helig ko som arbetarrörelsen måste omtolka. Tanken är inte att människor ska stanna kvar vid sitt första jobb hela livet, utan göra en resa på arbetsmarknaden från ett första enkelt jobb till ett mer välbetald och kvalificerat. En kultur på arbetsmarknaden där den anställde väntar in en guldklocka är varken bra för den enskildes privatekonomi och pensionssparande eller samhällsekonomin redan i dag. Det är en kultur som måste förändras inte institutionaliseras ytterligare.

Lönesubventioner i form av nedsatta arbetsgivaravgifter och yrkesintroduktionsavtal har en begränsad effekt i den meningen att det fungerar för en viss typ av grupp. Det är dessutom en dyr åtgärd, men det är den bästa av dåliga lösningar så länge som arbetsmarknadens parter inte kan enas om låglönejobb.

Lönesubventioner fungerar om personen har rätt kompetens, till exempel utbildningsbakgrund, men saknar tillräcklig erfarenhet jämte andra sökande till jobbet. Lönesubventioner är därför en lösning för vissa som kommer till Sverige, men inte alla. Detsamma gäller utbildning eftersom det är svårt att lära gamla hundar att sitta.

Låglönejobb eller så kallade enkla jobb handlar inte om att yrkesgrupper som snickare, undersköterskor eller butikspersonal ska få halverad lön. Det handlar om att möjliggöra för nya yrken att uppstår i vår ekonomi. Rut-avdraget visade på att en rad tjänster vi utför gratis i hemmet helt plötsligt blev en marknad. Fler liknande jobb kan skapas ifall vi möjliggör den dynamiken på arbetsmarknaden.

Alla partier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är indirekt enade om den här problembilden i och med den migrationspolitiska överenskommelsen. En enad press måste föras mot arbetsmarknadens parter inför 2016 års avtalsrörelse. Alternativet där politiken bygger en lösning genom lönesubventioner kommer vara allt för kostsamt.

Vår generösa vilja av att ta emot människor i nöd måste följas av en generös vilja att släppa in människor på arbetsmarknaden. Lyckas vi inte. Dömer vi ut en växande grupp människor till ett enormt utanförskap vilket är både kostsamt och inhumant.

Mer läsning

Annons