Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Söderhamns rykte viktigare än 21 människoliv?

/
  • Tullverkets chef visar upp narkotikaklassade preparat värde sex till tio miljoner kronor i missbrukarled. Under 2012 gjorde Tullverket 5 945 beslag av narkotika. Det var nytt rekord. Men knarket hittar nya vägar in.


21 personer knarkade ihjäl sig i Gävleborgs län förra året.

Annons

Socialstyrelsen larmar om en 75-procentig uppgång. Narkotikapolisen utpekar Söderhamn och Bollnäs som de värst drabbade kommunerna. Söderhamn får till och med epitetet "handelsporten" till Norrland: Missbrukare har alltså inga svårigheter att inhandla sin narkotika här.

Men det tycker Söderhamns drogsamordnare Marcus Häggström är en orättvis bild. Av Söderhamn. Han hänvisar bland annat till den årliga CAN-undersökningen som genomförs i kommuners och länsstyrelsens regi, som tvärtom visar att unga drogar allt mindre. Att det inte är så mycket drogrester i avloppsvattnet i Söderhamn skulle också vara en indikation på ett minskat missbruk. Mätmetoden används av Region Gävleborgs allmänmedicin.

Vad ska man dra för slutsats av Häggströms resonemang, förutom att han tydligen värnar om Söderhamns varumärke?

Finns det ingen anledning till oro trots att 21 personer mist livet? Underkänner han såväl Socialstyrelsen som narkotikapolisen? Ska myndigheter och politiker sitta still i båten? Och vad är beskedet till de 21 avlidnas anhöriga?

Till att börja med finns det fog för att ifrågasätta CAN-undersökningarna som kommuners drogsamordnare hyser en väldig tilltro till. CAN-resultaten bygger nämligen på att niondeklassare, av olika mognadsgrad, svarar sanningsenligt på en enkät. Fnissande 15-åringar som sitter i grupp i en aula och svarar lite tokskojigt, eller åtminstone har möjligheten att skämta till svaren, kanske inte kan tas som hundraprocentig tillförlitlig fakta.

Vad man ska dra för slutsatser av läkemedelsrester i avloppsvattnet kan jag inte uttala mig om.

Däremot är det bekymmersamt om en kommunal tjänsteman värnar mer om kommunens image och rykte och hellre skjuter över problemet till en annan kommun, Bollnäs, än att ta en seriös diskussion med politikerna om vad som behöver göras.

Tack och lov för oppositionsråd Magnus Svensson ( C) och Lennart Gard (S) som inte försöker spola ner drogproblemen i toaletten utan nappar på uppmaningen om att installera en krisgrupp.

För de 21 personer som avlidit och deras anhöriga, för unga människor i Söderhamn som håller på att hamna snett och för de barn som definitivt fortfarande är påverkbara, bör partipolitiska hänsyn läggas åt sidan. Det finns flera ideella organisationer i kommunen att samarbeta med. Drogerna är ett allvarligt problem vars lösning kräver resurser och långsiktigt, seriöst arbete.

Och skulle man lyckas att vända den olyckliga trenden så får Söderhamn ett gott rykte. Så fungerar varumärkesbyggande.

Läs även:

Forskare: "En klassfråga att ungdomarna dör"

"Tillsätt en krisgrupp mot knarket nu"

Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

"Jag tänkte, antingen överlever jag eller så dör jag"

Häggström: "Bilden av Söderhamn som knarkstad är inte rättvis"

Ledare: Kalla till krismöte om knarkdöden

Mer läsning

Annons