Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen, nu belönas generösa kommuner

/

Så belönas generositeten.

Annons

I form av ett välkommet miljonregn över Hälsinglands kommuner i extra statliga bidrag för flyktingmottagandet.

Och används pengarna rätt så kan vinsterna bli så mycket större för kommunerna, för regionen och för de enskilda individerna.

Regeringen föreslår alltså att 9,8 miljarder ska fördelas på landets kommuner och landsting som ska täcka de ökade kostnader som man självfallet drabbats av genom den senaste tidens flyktingström.

Knappt 217 miljoner landar i Hälsingland där Söderhamn får mest, 74,5 miljoner och Nordanstig minst, 16, 7 miljoner kronor.

Det hör förstås inte till vanligheterna att regeringen lägger fram en extra ändringsbudget av det här slaget. Men så finns det inget vanligt överhuvudtaget över den situation vi befinner oss i just nu.

Gävleborgs län är den region som tar emot flest flyktingar per capita. Då är det också rimligt att kommuner och region inte lämnas i sticket.

Om kommunledningarna nu tar den viktiga diskussionen med sina förvaltningschefer och ser var insatserna gör mest nytta för att förbättra svenskundervisningen, valideringen av utbildningar, särskilda insatser i skola och barnomsorg, socialtjänst och matchningen mellan arbetsliv och kompetens, kan integrationsarbetet förbättras betydligt.

Så sent som i går uppvaktade fackförbundet Vision regeringen för att påtala bristerna i socialarbetarnas arbetssituation. En av de viktigaste punkterna handlade om avsaknaden av samordning mellan myndigheter. Ett sätt vore förstås att sätta sig ner med Migrationsverket direkt och skala bort onödig byråkrati.

En annan diskussion som måste upp på bordet är etableringsstödet. Flera kommunalråd, bland annat Ovanåkers och Bollnäs, är missnöjda med Arbetsförmedlingens bristande effektivitet när det gäller att få ut utrikes födda i arbete. Flytta tillbaka ansvaret på kommunerna. Där är det närmare till beslut och de har lättare att matcha individens kompetens och behov med den lokala arbetsmarknadens.

Sedan går det att ha åsikter om att regeringen lånar för att klara extraanslagen till kommunerna. Å andra sidan skulle det inte finnas någon acceptans för att flyktingmottagandet skulle innebära nedskärningar i den ordinarie välfärden.

Kanske borde räkningen skickas till de EU-länder som stänger sina gränser för flyende människor.

Läs också: http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/hor-socialtjanstens-rop-pa-hjalp

Mer läsning

Annons