Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en motion om att avskaffa monarkin

Annons

På söndag, den 11 oktober, döps Sveriges nye lille prins. Prinsessan Madeleines son Nicolas.

För en tid sedan gick SVT ut och meddelade att man denna gång inte ämnade direktsända händelsen. Anledningen sades vara att det skulle bli för mycket kungligt i rutan under 2015. Men denna för SVT okaraktäristiska och plötsliga kursändring varade inte länge. En kort tid efteråt meddelade man att det blir en sändning trots allt. "Många i publiken har hört av sig till oss och varit besvikna. Vi har lyssnat på dem", konstaterade SVT.

Det förra dopet som sändes, av prinsessan Leonore, hade bra tittarsiffror. Över 550 000 tittade på direktsändningen, över 930 000 på sammandraget på kvällen. För någon av de kommersiella kanalerna borde det ha varit intressant att sända.

Det finns ju redan gott om kommersiella aktörer som tillgodoser människors till synes aldrig sinande intresse för "Du anar aldrig vad som hände sedan-nyheter", för kattklipp eller skvaller. Det är dessa kanaler som borde sända skvallerprogram, skvalunderhållning och direktsändning av kungliga bebisars dop. SVT i sin tur måste våga säga nej, trots att kungarapporteringen lockar tittare och trots att de dränks i brev från besvikna som vill se dopet.

Att SVT visar bröllop och dop och noga följer kronprinsessans familj är inte så konstigt – även om det skaver i en republikan. Hon är tronarvinge och hennes barn är högt upp i tronföljden. Själva idén med monarki är ju – absurt nog – att du föds till ämbetet. Det gör kronprinsessans barn till nationella angelägenheter.

Men kungafamiljen växer och det kommer att komma fler små prinsessor och prinsar. Vilka dop ska direktsändas? Alla? Det kan knappast vara att använda licenspengarna som det är tänkt. Detsamma gäller det årliga spektaklet Året med kungafamiljen, ett program som är en uppvisning i icke-granskning.

När det kommer till kungafamiljen tycks vanliga regler sättas ur spel. Journalister slutar granska och politiker, som egentligen är republikaner, jamsar med. Flera partier i riksdagen är uttalat mot monarki, ändå diskuteras frågan sällan. Kanske av någon slags rädsla att väcka en fråga som man anser redan vara förlorad. När det gäller monarki påstås det ofta att stödet är monumentalt bland svenskarna. Det är inte sant. Stödet är starkt, ja, men det minskar också stadigt.

Häromdagen lämnades det in en riksdagsmotion som väcker frågan om vårt statsskick. Bakom motionen står ledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet. De kommer inte att få igenom motionen, men den kan kanske ändå ge välbehövlig uppmärksamhet åt en fråga som det annars är alldeles för tyst om.

Mer läsning

Annons