Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarslöst livsnjuteri i Nordanstig?

/

Nordanstig är ingen hembygdsförening!,slog Boerje Bohlin, socialdemokratisk ordförande för utbildnings - och kulturnämnden i kommunen när vi möttes igår. När ledarredaktionen under gårdagen träffade läsare på ICA Supermarket i Bergsjö var det ingen som hävdade motsatsen.

Annons

Däremot var det många som uttryckte stor stolthet över Bergsjö, Gnarp, Hassela och alla andra orter i kommunen. Sloganen "Här förverkligar du livsdrömmar" är kanske inte så långt från sanningen? Vi träffade sommargästerna som förlängde sommaren ända in i oktober då de trivs så bra. De kallade till och med Bergsjö för guds gåva. Då är man förtjust i en ort. Närheten till havet, närheten till friluftsliv och närheten till allt annat lyfts också fram av flera läsare. "Här finns det allt vi behöver" säger man med ett leende.

Men trots att livskvaliteten är så hög så brottas onekligen Nordanstig med problem. Inte så många som det framstår i HT, hävdar Bohlin. Men bara häromdagen blev det känt att mer än en tredjedel av de kommunanställda kommer att gå i pension de närmaste åren. Det är framförallt inom vård och skola dessa arbetar. Nordanstig måste få människor utifrån att förstå att livskvaliteten är hög och atmosfären god. En läsare på helahälsingland.se skrev nyligen att kommunen är skeptisk mot akademiker. Någon annan håller med och är tacksam över att Sundsvall åtminstone förstår bättre. Ligger det något i detta förstår jag att det finns stora problem. Hur ska man få fler människor att välja Nordanstig som sitt hem, och kommunen som sin arbetsplats? Ekonomin går inte ihop i dag och utgifterna är alldeles för höga.

Det vittnas om att kommunpolitikerna ständigt tar hastiga och dåligt underbyggda beslut. Man skyller i från sig med "jag läste inte underlaget, jag sa bara ja", eller tar beslut på sittande möte. Stämmer det så är det naturligtvis allvarligt, om än inte unikt för Nordanstig. Man kan fråga sig om politikerna tar sitt uppdrag på allvar? Politikerna och kommuncheferna är, för kommunens storlek, många vilket kanske också gör det enklare att ducka från ansvar. Det finns alltid någon annan att skylla på.

"Första felet är att man gjorde fel från början" säger en läsare apropå avloppsanläggningen i Sörfjärden. "Ett tydligt exempel på när man hastat genom beslut" säger en annan som befarar att det kommer bli stor miljöförstöring efter Nordanstigskusten av VA-anläggningen.

Från flera håll snackas det om mobbningstendenser mellan politikerna, och att det är svårt att ge sig in i politiken i kommunen. För det finns många av de som vi talar med som vill ta ansvar för Nordanstig. När inte styret gör tillräckligt för att locka unga och välutbildade så vill man göra något själv. Elisabet Westrin är en sådan som tar saker i egna händer. För andra året ordnar hon Gott och väl i Nordanstig där hon vill låta de lokala producenterna bli synligare. Man vill vara en del av utvecklingen av Nordanstig som en turismdestination och "som en bygd med ett utvecklat småföretagande och kulturliv som erbjuder livskvalitet och service för kommunens invånare och besökare".

En utmärkt idé. Och återigen livskvalitet. Livskvalitet, som det finns gott utav i Nordanstig.

Mer läsning

Annons