Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret vilar tungt på politikerna

/

Ibland kan det vara svårt att se skogen för alla träd.

Annons

Eller kärnan i budskapet bakom alla ord.

Men ett 45 minuter resonerande samtal med regiondirektör Svante Lönnbark klargör i alla fall en viktig faktor: Ansvaret för regionens ivriga resande till San Francisco och sjukhuset Kaiser Permanente vilar tungt på den politiska ledningen.

"Jag fattar inga beslut eller gör ingenting utan att förankra hos den politiska ledningen. Det skulle vara omöjligt att ha den roll jag har annars som regionens högste tjänsteman. Jag har informerat regionstyrelsen regelbundet."

Om nu någon tvivlade. Men det kan vara bra för länets invånare att veta vart man ska rikta sina frågor och sin frustration. (Många mejl innehåller nämligen just den frågan: Vad kan jag göra?)

Det är just det som är kärnan i den representativa demokratin och i en politiskt styrd organisation som region Gävleborg. Väljarna vänder sig till politikerna som i sin tur antingen får försvara tjänstemannabesluten, eller ifrågasätta dem.

Kruxet är förstås att diskussionerna i regionfullmäktige har varit försvinnande få och det politiska medgivandet till resorna levererats av regionstyrelsen. Det blir ingen vidare debatt, ingen vidare offentlighet.

Att regiondirektör Svante Lönnbark just nu är besjälad av att resorna till Kaiser Permanente ska förändra hela hälso- och sjukvårdens kultur i Gävleborg, är inget att tvivla på. Att kvaliteten kommer att förbättras, att 122 resor (hittills) måste göras för att det behövs en kritisk massa och att det går att plocka godbitarna ur den gigantiska sjukvårdsorganisation och applicera på vår, i en jämförelse, pyttelilla sjukvårdsorganisation är också hans övertygelse.

Svante Lönnbark försvarar sig också mot argument som: Varför kan ni inte titta på Jönköping som utgör föredöme för Kaster Permanente? Varför kan ni inte se att på Hudiksvalls sjukhus jobbar redan familjeläkarjouren nära akuten?

"Vore det så enkelt skulle vi redan ha gjort det. Vi vill ha en samlad bild och förbättra hela sjukvårdsprocessen".

Visserligen tillstår Lönnbark att en satsning på 30 miljarder på it- och journalsystem ligger bortom Gävleborgs horisont. Eller att Kaiser Permanente har 100 anställda på vår motsvarighet till samhällsmedicin (Gävleborg har tio anställda).

Dock är han överens med mig om att det viktigaste för en fungerande hälso- och sjukvård är att ha nöjd personal. Han tolkar en stigande trend av svar på medarbetarenkäter, som att personalen tror att de kan påverka. Lyfter fester och utbildningsdagar och försvarar försämringar för ambulanssjukvårdarna med effektiviseringskrav och att det ska vara likartade förutsättningar på alla enheter.

Här kan du se: Svante Lönnbark svarar om San Francisco-resorna

Läs också: Krönikan som fick Lönnbark att ta bladet från munnen

Mer läsning

Annons