Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALEN: "Provocerande av Ryssland" säger ÖB om ryska jaktplan

/
  • Rysk flottuppvaktning, bild tagen från det finländska forskningsfartyget Aranda.
  • Uppvaktande ryskt jaktplan. Fotografiet taget från FRA:s signalspaningsflygplan.
  • ÖB Sverker Göranson ombord på HMS Belos.


UPPDATERING: Under onsdagen höll försvaret en presskonferens där flygvapenchefen Micael Bydén och MUST-chefen Gunnar Karlsson kommenterade incidenterna. Läs faktarutan för uppdateringen

Annons

Den uppmärksammade händelsen när ryskt jaktflyg sköt facklor som motmedel mot svenskt flyg inträffade i augusti i fjol. Det bekräftar ÖB Sverker Göranson i en intervju med ledarsidan. Ryskt jaktflyg fortsätter också kontinuerligt att markera mot den svenska signalspaningen i Östersjön.

– Det är provocerande att man gör det på sådana avstånd till oss som kan påverka säkerheten, säger Sverker Göranson ombord på HMS Belos, ubåtsräddningsfartyget som är svenska flottans största som ligger i Visbys hamn under Almedalsveckan. Och händelsen med facklor är unik i sitt slag, men det är en del i en tydlig scenförändring i Östersjöområdet.

– Det som hände förra året har inte hänt under min tid, men man måste sätta det i ett sammanhang. Dels med den bild som FRA släppte, dels det vi pratat tidigare om att de flyger närmare och provocerande.

Sammanhanget som ÖB hänvisar till inbegriper även trakasserierna mot utläggningen av Nordbalt-kabeln mellan Sverige och Litauen och att ryska flottan kört bort forskningsfartyget Aranda vid flera tillfällen. Det ryska agerandet i luften är inget som bestäms av piloten utan är förankrat högt upp. Det är också ett agerande som varit farligt vid flera tillfällen.

– I mina ögon så är agerande i samband med signalspaningskärran lika uppseendeväckande egentligen. Betänk att de flygmaskinerna du ser på bilden flyger i 1000 km/h, med de avstånden är det säkerhetsmässigt farligt att göra på det sättet.

Att det sker regelbundna och kontinuerliga markeringar från ryskt jaktflyg mot FRA:s signalspaning bekräftas av ÖB. Närmare detaljer kring incidenter vill ÖB under tisdagen inte kommentera utan lämnar detaljerna till en presskonferens med flygvapenchefen Micael Bydén som hålls under onsdagen.

Det ryska agerandet över, på och under Östersjöns yta, är en del av Rysslands övergripande strategi som enklast kan beskrivas som att försöka skapa en ny säkerhetsordning i Europa. Det innebär att rulla tillbaka kollektiva lösningar som EU och Nato, till förmån för ett system med en tydlig rysk intressesfär. Det sker genom att använda hela paljetten av instrument för att nå sina strategiska mål.

På ett seminarium i regi av Folk och Försvar pratade Peter Mattson, forskare på Försvarshögskolan, om hur integrerad Rysslands nationella strategi är i det ryska samhället i dag och hur militära och civila förmågor stödjer strategin, genom att bland annat 52 civila myndigheter arbetar under en övergripande militär hatt. Målsättningen i en konflikt är att nå framgång genom att förlama motståndaren, precis som Ryssland lyckades med i den folkrättsstridiga och olagliga invasionen av Krim där det ukrainska beslutsfattandet blev lamslaget.

– Strategin är hämtad ur hur man vill försvara Ryssland. En motståndare ska angripas inifrån och utifrån i alla dimensioner över hela landet i syfte att uppnå en politisk kollaps, berättade Peter Mattson under seminariet.

Åter till överbefälhavaren Sverker Göranson ombord på HMS Belos:

– Det är oerhört bra att vi har ett öppet samtal om den säkerhetspolitiska miljön och konsekvenserna för oss som land. Vi måste ju värdera och stå upp för våra demokratiska värden, som vi är ytterst dom som ska försvara. Vi ska som land vara stolta över våra soldater, sjömän och piloter för det är de som är längst ut i pilens spets och vidtar åtgärder. Ytterst gör de det för oss allihop, och det gör de på ett jävligt bra sätt för att prata klartext. Sedan är det en annan fråga hur stor försvarsmakten behöver vara för att kunna göra det på ett adekvat sätt.

Sverker Göranson lämnar sin post som överbefälhavare första oktober och lämnar det här som en hälsning till sin efterträdare.

– Det viktigaste för försvarsmakten att kontinuerligt utveckla vår operativa förmåga, bland annat inom incidentberedskapen för territoriell integritet. Kvalitet är här avgörande, hade inte våra piloter varit så skickliga som de är, de är på världsnivå, så hade de inte kunnat uppträda balanserat och bra. Så fortsätt den professionella utbildning vi har så kommer vi att stå oss väl i framtiden.

Mer läsning

Annons