Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALEN: 3 snabba om Fridolins tal

/

Gustav Fridolin (MP) samlade veckans hittills minsta publik när han talade inför 1900 personer, ett tal som kan sammanfattas som det snälla talet.

Annons

1) Hyllade Reinfeldt och Lööf

Väl medveten om att moderaterna är på väg att dödförklara migrationsöverenskommelsen så tog Fridolin det kloka och taktiska steget att vrida om kniven genom att avsluta talet med en stor hyllning av Fredrik Reinfeldts mod och för hur centerledaren Annie Lööf stått upp för migrationsöverenskommelsen. De politiska motståndarna hyllades med applåder av publiken. Ibland gör det mer ont för den drabbade att vara snäll med sin motståndare än en tuff attack.

2) Lill-Jan

Fridolin fokuserade mycket på skolan, mer skola än miljö faktiskt, och nog börjar han låta lite som folkpartiledaren Jan Björklund i skolfrågan?

3) Liberal positionering?

Miljöpartiet har de senaste åren gjort en vänstersväng men här försökte Fridolin flörta med den gröna liberalismen genom att tala om den historiska alliansen av arbetarrörelsen och liberaler som drev rösträttsfrågan och demokratiseringen av samhället. Underförstått så menar Fridolin att Miljöpartiet är framtidens liberaler. Frågan är hur den tolkningen tas emot av ett allt mer rött parti och det är osannolikt att det framstår som trovärdigt bland potentiella liberala väljare om inte orden följs av en annan politik.

Mer läsning

Annons