Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALEN: 3 snabba om Björklunds tal

/

Annons

Sist ut i år, men i vinnarposition valåret 2018 då Folkpartiet har tisdagen, var Jan Björklund som talade in för 700 personer. Det får anses som en bra siffra med tanke på väder, dag och klockslag.

1) #Värtattförsvara

Med en målande inledning hur Cementfabrikens skorsten var balternas frihetsgudinna då Östersjön fick se båtflyktingar var en retorisk stark inledning. Dessutom knöt Björklund in gårdagens nyhet att två ryska TU-22 från det strategiska bombflyget (läs kärnvapenbärarkapacitet) varit i Östersjön och flugit nära svenskt luftrum. "Nu har det gått ungefär 18 minuter sen jag började tala. Om två ryska bombplan hade startat från sin bas i Kaliningrad när jag inledde mitt tal, så hade vi sett den med blotta ögat här över Almedalen. 18 minuter. Längre än så är inte avståndet. Glöm aldrig det!" Ingen slump att Folkpartiet driver frågan om luftvärn till Gotland, men det fanns det inte pengar till i Försvarsuppgörelsen…

2) Pudel-Jan

Alla älskar en pudel, och Björklund tog chansen att pudla för både det ena och det andra. Om behovet av förnyelse av Alliansen, underskattandet av de negativa effekterna av flyttskatten, om integrationen – ja, det var ett ödmjukt tal.

3) Skägg-Jan

Skägget har blivit en snackis, och än mer så efter att Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin twittrat om det var ett Knullskägg, det var bara en av många kommentarer om Björklunds ansiktsbehåring. Själv tog han upp det i inledningen genom att skämta om att han nu var på plats för att tala ur skägget.

Mer läsning

Annons