Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen öppnar upp för samarbete med sossarna

/
  • En Alliansregering med stöd från Socialdemokraterna. Ur ett historiskt perspektiv hade scenariot varit otänkbart.

Blå regering, röd käpp?

Annons

Alliansen öppnar upp för ett parlamentariskt stöd från Socialdemokraterna om Sverige får en alliansregering efter nästa val. Alternativet får också ett starkt stöd från varannan borgerlig väljare, samtidigt som stödet för ett passivt samarbete med Sverigedemokraterna är lågt.

Den slutsatsen drar Hans Wallmark (M), Johan Linander (C), Nina Larsson (L) och Stefan Attefall (KD) i en utvärdering av allianssamarbetet.

Gruppen utsågs förra året av alliansens partisekreterare.

För några år sedan skulle ett parlamentariskt samarbete mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna ses som omöjligt. Så pass att borgerliga mittenpolitiker har mött en häxjakt efter att ha fört upp ämnet på dagordningen.

Därefter har mycket förändrats. Den socialdemokratiska makthegemonin är bruten. Kvar står en nedbruten socialdemokrati som måste ta stöd av andra partier och saknar anseendet som regeringsbärande parti. Sverigedemokraterna har också lyckats befästa sig som det tredje största partiet och med det har Sverige introducerats inför en treblockspolitik.

Den här utvecklingen möter helst Alliansen genom en majoritetsregering. Om en sådan regering inte går att bilda efter nästa val är ett samarbete med Socialdemokraterna att föredra framför ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Den uppfattningen har också sitt stöd i den borgerliga väljarkårens syn på samarbete. Enligt en undersökning utförd av Novus 2015 föredrar borgerliga väljare ett samarbete med Socialdemokraterna (51 procent) framför ett samarbete med Sverigedemokraterna (24 procent).

Analysen som Alliansens utvärderingsgrupp drar kommer dock inte utan en generad motreaktion.

Utvärderingsgruppen nämner den aviga inställning som Socialdemokraterna hade i opposition till att ingå uppgörelsen med den borgerliga alliansregeringen. Men samma aviga inställning tillämpar Alliansen i dag. Visst, uppgörelser har slutits mellan de rödgröna och Alliansen. Bland annat om migrationspolitiken och en energiuppgörelse kan vara på väg. Men glöm inte framtvingandet av Decemberöverenskommelsen vilket placerade Alliansen på pottkanten, dess fall och att Alliansen satt kvar på pottkanten, sen har vi obstruktionspolitik med mer eller mindre oseriösa KU-anmälningar och en ovilja till budgetförhandlingar.

Om Alliansen hoppas på Socialdemokraterna som stödben efter valet bör man då inte ompröva den nuvarande strategin?

En ensam S-ledd regering utan pajasinflytande från Miljöpartiet skulle presentera en bättre politik om man förhandlade med Alliansen. Men då skulle Socialdemokraterna också framstå som ett mer regeringsdugligt parti. Därför obstruerar man.

Ett riskspel som kan innebär socialdemokratisk obsturktion 2018 som motreaktion och då tvinga Alliansen till ett passivt samarbete med Sverigedemokraterna. Lika barn leka bäst.

Mer läsning

Annons