Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yla med vargarna

Den sämsta egenskap som ligger nedlagt i vårt mänskliga DNA måste var den lättväckta förmågan att förtrycka andra. Den ligger till grund för det mesta av mänskligt elände som drabbat vår art.

Annons

Uppdrag Granskning i SVT 1 under rubriken "Den andra våldtäkten" kändes som en stenhård knytnäve rakt i solar plexus. Det lilla samhället Bjästa i Örnsköldsviks kommun med 1 800 innevånare förvandlas till en lynchmobb mot en 14-årig flicka, Linnea, som anmält att hon våldtagits av skolans socialt väletablerade charmknutte, Oskar. Oskar erkände klart och tydligt på band att det gått till som Linnea berättat, så åklagare och domstol hade ett solklart fall, som bara kunde leda till en fällande dom.

Trots det så ställer hela samhället upp på Oskars sida. Hans mamma startar en grupp på Facebook, som snart har 4 000 medlemmar som alla kastar sig över den stackars Linnea med de värsta okvädningsord man kan tänka sig.

Endast en liten tjej tar avstånd mot förföljelsen, som hon ska all heder av. Vuxna i samhället, föräldrar, skolan, prästerskapet går vilse i denna lynchmobb och ställer inte upp till försvar på ett rakryggat sätt för Linnea utan finns på olika sätt på Oskars sida. Linnea tvingas till slut att flytta 50 mil för att kunna fullfölja sin skolgång.

Den sämsta egenskap som ligger nedlagt i vårt mänskliga DNA måste var den lättväckta förmågan att förtrycka andra. Den ligger till grund för det mesta av mänskligt elände som drabbat vår art. Det som hände i Bjästa är ett skolexempel på vad som händer, när inga vaktposter mot förtryck finns.

Den som tittar bort, när någon förtrycks, medverkar själv i förtrycket. Det går inte försvara sig som förälder, lärare, präst med flera, att jag vet ju inte vad som pågår på nätet. Då måste man bekväma sig att följa det som pågår där, för mycket av ungdomarnas liv utspelas där.

Man måste också strama upp användningen av Facebook och Youtube. I vart fall Facebook har strikta regler som ska förhindra att den används för att kränka och förödmjuka.

I Bjästafallet användes Facebook för att sända dödshot och hot om grovt sexuellt våld till Linnea. Sådant måste anmälas såväl till Facebook som till åklagare. Hot av den här typen måste rimligen falla under brottsbalken.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons