Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst har ungdomarna en arbetsmarknad

/
  • Under 2016 kommer arbetsmarknadsrådet att fortsätta sitt arbete med att ta fram aktiviteter som främjar arbetsmarknaden för unga arbetssökande i Söderhamns kommun utifrån Ungdomskonferensens förslagslista, skriver artikelförfattarna.

Under 2016 kommer arbetsmarknadsrådet att fortsätta sitt arbete med att ta fram aktiviteter som främjar arbetsmarknaden för unga arbetssökande i Söderhamns kommun utifrån Ungdomskonferensens förslagslista, skriver debattörerna.

Annons

För knappt ett år sedan arrangerades Ungdomskonferensen på Kulturens hus i Söderhamn. Anslaget var att halvera ungdomsarbetslösheten i Söderhamn och tillsammans göra Söderhamn till en framtid för ungdomarna.

Efter Ungdomskonferensen på Kulturens hus i Söderhamn 26 maj 2015 har arbetsmarknadsrådet tagit initiativ till att prioritera och iscensätta några av de aktiviteter som föreslogs av konferensens deltagare. Bland annat har det resulterat i dialogträffar och workshops med lokala företag kvällstid under september månad och studiebesök i vägledande syfte för cirka 140 ungdomar som på lokala företag getts möjlighet till orientering och insikt i olika yrken och branscher som grund för deras yrkesval.

Totalt har 436 ungdomar mellan 18 och 24 år (177 män, 259 kvinnor) fått arbete under 2015. 150 av dessa ungdomar har fått jobb inom tre månader och totalt 340 har fått arbete inom ett år från det man blev inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen i Söderhamn.

Av de 436 ungdomarna fick:

* 124 tillsvidareanställningar.

* 147 tidsbegränsade.

* 12 fortsatt arbete hos tidigare arbetsgivare.

* 43 timanställda.

* 11 tillfälligt arbete som är kortare än tre månader.

* 46 nystartsjobb.

* 16 utvecklingsanställning (max 12 månader med syfte att utveckla arbetsförmåga).

* 1 trygghetsanställning (anpassat varaktigt arbete).

* 5 lönebidrag.

* 1 traineejobb inom bristyrke.

* 3 traineejobb inom välfärdsyrke.

* 7 särskilt anställningsstöd.

* 3 ombytessökande.

* 9 instegsjobb för nyanlända.

Vid utgången av 2015 var 365 unga 18–24 år inskrivna på Arbetsförmedlingen i Söderhamn. 46 kvinnor och 67 män i åldersgruppen var öppet arbetslösa. 100 kvinnor och 152 män hade aktivitetsstöd.

En av de svårigheter vi ser är att många ungdomar saknar körkort och det blir svårt för unga att vara tillräckligt geografiskt rörliga mellan bostad och arbete även om vi har länstrafik som främjar rörligheten mellan orterna i länet.

Under 2016 kommer arbetsmarknadsrådet att fortsätta sitt arbete med att ta fram aktiviteter som främjar arbetsmarknaden för unga arbetssökande i Söderhamns kommun utifrån Ungdomskonferensens förslagslista.

Vi ser nu fram emot den ungdomskonferens som kommer att arrangeras i Bollnäs (Kulturhuset 15 april). En aktivitet som ska bidra till en än större rörelse, initiativ och kraft för Ungdomars arbetsmarknad i södra Hälsingland. På konferensen kommer cirka 150 entreprenörer att möta 150 Ungdomar och därtill flera av arbetsmarknadens parter som representerar utbildning, myndigheter och fackliga parter med flera.

För arbetsmarknadsrådet i Söderhamn:

Sven-Erik Lindestam

Lennart Gard

Pernilla Norman

Sara Åhnstrand

Mats Frelin

Annica Borgman

Barbro Andersson

Bengt Olof Hedman

Magnus Svensson

Patrik Jacobsson

Jonny Engström

Mikael Rejer

Mohamed Chabchoub

chef Arbetsförmedlingen Södra Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons