Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst behövs ett pensionärsparti i Sveriges riksdag!

Snart kommer de etablerade partierna att lova oss äldre, som har byggt upp detta land, guld och gröna skogar, bara vi röstar på dem. Glöm ditt gamla parti, ditt gamla parti har för länge sedan glömt dig! SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti, har funnits i flera år och är ett självständigt seriöst demokratiskt riksomfattande parti.

Annons

Vi kräver att landstinget avvecklas och att staten övertar ansvaret för all sjukhusvård. Därmed blir sjukvården lika över hela riket. Detta kan även ses som en inbesparing av allmänna medel, skatter, för en massa landstingspolitiker och deras arvoden!

Dessa får i stället återgå till att förbättra kommunerna, så att de blir huvudmän för primärsjukvården, barnavård, tandvård, psykiatrisk vård och övrig närsjukvård. Vård och omsorg ska ges på samma villkor för hela befolkningen och vara offentligt finansierad.

Privata alternativ ska tillåtas konkurrera på samma villkor som den vård samhället erbjuder. Antalet vårdplatser ökar, inte minst inom den psykiatriska och medicinska vården. Tandvård ska likställas med annan sjukvård, inrymmas i samma ersättningssystem.

SPI kräver att möjlighet ges till representation i ATP-fondernas styrelser. Att pensionerna ska räknas upp med de tio procent som förlorades på 1990-talet. Att inga ytterligare medel ska överföras från AP-fonderna. Att den automatiska balanseringen, bromsen, skall slopas vid den årliga uppräkningen av pensionerna.

Pensionerna skall följa den allmänna lönenivån utan reducering med 1,6 procent. Pensionerna skall icke någonsin kunna bli lägre. Att grundavdraget för alla pensionärer höjs med ett basbelopp och att pensioner skall värdesäkras.

SPI kräver att låginkomsttagarna ska prioriteras när skattesänkningar blir möjliga. Att skattesänkningen för de som arbetar skall gälla även för pensionärer och studerande. Att beskattningen skall vara efter samma normer för alla.

Att fastighetsavgiften, den nuvarande kommunala, avskaffas. Att förbättrade möjligheter till pensionssparande införs istället för försämrade. Att ytterligare en karensdag införs samtidigt som antalet karensdagar under ett år begränsas.

Nils Eriksson

Malung

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons