Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa döende vill ha kontroll

Det är på tiden att samhället hjälper de arma döende och lidande människorna, nu när vi faktiskt har uppnått den möjligheten rent tekniskt och utvecklingsmässigt.

Annons

Svar till Inte försvarbart bejaka dödshjälp 29/8.

Det svar som dr C Palm ger många dödssjuka och lidande patienter i artikeln är som en sista tillrättavisning de bör ta emot i sitt liv, för att de inte förstår att hon och många andra läkare (men alls icke alla!) inte vill garantera dem en fridsam död.

Hon skriver att de eventuellt kommer att lida sig in i döden, eftersom detta är en del av livet. Det har alltid varit så. Som läkare vet hon även att palliativ vård inte hjälper alla patienter. Där hänvisar hon till kuratorn och prästen, fast hon naturligtvis vet att långt ifrån alla som dör är troende.

Dr Palm avslutar muntert med att vi bör satsa på livshjälp i stället för dödshjälp. Ja, livshjälp satsar hela sjukvården till och har alltid gjort. Det är på tiden att samhället hjälper de arma döende och lidande människorna också, nu när vi faktiskt har uppnått den möjligheten rent tekniskt och utvecklingsmässigt.

Endast en lag hindrar oss.

Dr Palm måste givetvis inte följa den lagen, om och när den kommer. Det finns andra läkare som skulle vilja ha möjlighet att hjälpa dem som efter moget övervägande kommer fram till ett beslut om sin egen dödsdag.

B Hasselmark

sjuksköterska och vice ordförande i

föreningen Rätten till en värdig död

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons