Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virus tar inte helgledigt

Att den vårdansvariga personalen övertar ansvaret för städningen på helgerna är som att skjuta mygg med luftvärnskanon. Hur ska de hinna med att hålla alla ytor rena när personaltätheten är absolut minimum för att utföra ordinarie omvårdnadshandlingar.

Annons

Divisionschef och sjuksköterskan Reidunn Wettermark (27/3) konstaterar att det var långhelg, vilket gjorde att lokalerna på Bollnäs sjukhus inte städades under fyra dagar. Man tar sig för pannan.

Du uttrycker dig som att det är en självklarhet att inte städa därför att det är långhelg. Har du ingen som helst utbildning i smitta/smittspridning? Konstaterandet är liktydigt med att syssla med allmänfarlig verksamhet. Eller tror du att bakterier och virus tar ledigt över helgerna?

Det är i högsta grad allmänfarlig verksamhet att inte städa sjukhus dagligen. Har du i din utbildning aldrig hört talas om Ignaz Semmelweis som upptäckte sjukhushygienens betydelse för 200 år sedan? Eller tror du i likhet med hans motståndare att smittade patienter dör av mystiska omständigheter.

Du säger också att städrutinerna har skärpts. Från och med när frågar jag. För ordningens skull vill jag bara upplysa dig om att jag är legitimerad sjuksköterska och har varit verksam som vårdlärare i mer än 25 år. Jag vill påstå att sjukhushygienen inte alls skärpts på flera decennier. Den har under denna tid successivt försämrats. Kommer du ihåg tv-inslaget där en läkare som själv blev patient slog larm om den undermåliga städningen? Nu var det ingen läkare som slog larm denna gång. Nu var det bara anhöriga till en äldre kvinna, och då tror du att det bara går att vifta bort kritiken med att det var långhelg.

Att den vårdansvariga personalen övertar ansvaret för städningen på helgerna är som att skjuta mygg med luftvärnskanon. Hur ska de hinna med att hålla alla ytor rena när personaltätheten är absolut minimum för att utföra ordinarie omvårdnadshandlingar. Att enbart torka upp efter någon som kräkts på en begränsad yta räcker inte. ska torkas av varje dag. Hur ska jag våga operera mitt onda knä med åtföljande infektionsrisk när en divisionschef inte känner till vad läkaren Ignaz Semmelweis upptäckte för 200 år sedan. Du är ytterst ansvarig för all verksamhet där du satt att vara chef över. Att det ska finnas tillräckligt med personal som har till uppgift att städa så att patienterna inte infekteras är ditt ansvar. Kom inte och skyll på landstingsledningen om du tänkt göra det.

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons