Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinter med högre elpriser igen?

Till vintern kommer 3–4 kärnkraftverk att stängas för översyn och kontroll. Vattenmagasinen är enligt elbolagen ej fyllda för vinterns behov.

Annons

Politikerna planerar ökad skatt för elproducenterna. Vattenfall har satsat stort på kolkraftverk utomlands och är en av Europas största klimatbovar. Företaget kom på tredje plats av dem som släppte ut mest koldioxid under 2009 enligt en Carbon Market Datarapport. Vattenfall äger kärnkraftverk i Tyskland, med åtagandet att stå för alla ekonomiska konsekvenser vid en kärnkraftsolycka det vill säga att hela företaget är satt i pant och räcker inte företagets resurser till, får skattebetalarna i Sverige stå för resten av kostnaden. Mats Odell och Maud Olofsson vill sälja ut delar av Vattenfall.

Elproducentindustrin sätter sina egna priser via Nordpool och det är de svenska konsumenterna, som får stå för kostnaderna för Vattenfalls skitiga elproduktion utomlands. Vi exporterar billig och ”ren el” men importerar dyr och ”smutsig”. Självfallet får säkerheten i kärnkraft inte äventyras, utan inspektioner och kontroller måste utföras.

Men varför under årets kallaste månader? Det beror naturligtvis på att det, med det etablerade sättet att beräkna priset, är mest lönsamt att köpa in dyr el och lägga över kostnaderna på elkonsumenterna. Politikerna släppte monopolet på el fritt för att konkurrens skulle ge billig el. Det blev tvärtom genom att elproducenterna skapade ett eget monopol via Nordpool, som i mycket påminner om otillåten kartellbildning.

Det finns politiker som inte har några bekymmer med att elbolagen gör oskäliga vinster eftersom el utöver punktskatter även belastas med moms, vilket ger staten ökade inkomster varje gång elpriset höjs. Nu måste det bli ett slut på allt detta daltande med elproducenterna och de påföljande skattehöjningarna. Politikerna insåg inte konsekvenserna, när de satte upp ”spelreglerna” för elbolagen. Det är också bara politikerna som kan ändra spelreglerna. Fråga de politiker du kommer i kontakt med hur de ser på elmarknaden och om deras parti har någon strategi för att förbättra villkoren för den vanlige elkonsumenten.

Leif Elmik, för Villaägarna i Bollnäs-Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons