Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk passar på kalhyggen

Vindkraften hör hemma på kalhyggen. Det är rubriken på en artikel publicerad på Naturskyddsföreningens hemsida 2011-07-12.

Annons

Artikeln handlar om att större hänsyn i planeringen av vindkraft bör tas till Natura 2000 områden, det vill säga områden avsatta för skydd av värdefull natur och biologisk mångfald. Vidare står; "De enorma områden av industriskog som skapats av skogsbruket passar för vindkraftsparker, där saknas i regel naturvärden och det finns redan i dag gott om vägar och kalhyggen som kan användas vid vindkraftsutbyggnad".

Hudiksvalls före detta kommunalråd Sven-Åke Thoresen pratar sig varm om de druvblå bergen och naturen i Dellenbygden men jag är ledsen att behöva förstöra din illusion. Skadan är redan skedd! Området norr om Norra Dellen håller redan på att förvandlas till en industripark med markägares och skogsbolags goda minne. Dina druvblå berg är druvblå endast på långt, långt håll. Närmare har du visst inte varit avslöjar dina insändare. Visst har här trillat ner en meteorit för 90–110 (!) miljoner år sedan och många tycker bygden är vacker. Det borde man kanske jobbat avsevärt mycket mera på att marknadsföra och dra nytta av i Thoresens nya skötebarn besöksnäring och landsbygdsutveckling i stället för att enbart fokusera på industrin. Hade skogen brukats på ett skonsammare sätt hade jag kanske hållit med dig. Nu finns bara spillror kvar av skyddsvärd natur. Störst förändring vid en större utbyggnad av vindkraft utsätts troligen jakten för. Inte besöksnäringen.

På länsstyrelsens i Gävleborg hemsida hittar man 22 stycken Natura 2000 områden i Hudiksvalls kommun, tolv i Nordanstig. Området norr om Norra Dellen finns tyvärr inte med på den listan. Ingen önskar mer än jag att så vore fallet.

Stefan Gunnarsson

Norrbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons