Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsveto stärker kommunalt självstyre

Vetorätt mot vindkraftsutbyggnad har kommuner sedan 2009. En del vindprojekt avslås, andra välkomnas och byggs, skriver Jan Hedman, som gärna ser att vetot behålls.

Annons

Den kommunala självstyrelsen fungerar, och kommunen är suverän i frågan. Detta är emellertid en ordning som den delvis utlandsägda vindindustrin vill ändra. De har stöd av de rödgröna partierna, medan allianspartierna försvarar vindkraftvetot. Det är den politiska vänstern som omfamnar det internationella riskkapitalet.

För uranbrytning och slutförvar av kärnavfall råder kommunal vetorätt. Kommunen kan, liksom vid vindkraft, utan särskild motivering tacka nej. Mp vill att självbestämmandet utsträcks till att omfatta prospektering efter alunskiffer, olja och gas – men inte vindkraft. Naturskyddsföreningen vill utvidga det kommunala vetot till att inte bara gälla vindkraft och kärnkraft, utan också gruvor.

Hofors politiker använde i våras sitt veto för att avstyra EON:s etablering av nio verk i Tjärnäsområdet, med hänvisning till områdets natur- och kulturhistoriska värde. I våras blev det också aktuellt för Bollnäs kommun att med veto skydda sitt världsarv Hälsingegårdar från tio vindkraftverk väster om Vallsta. I Ljusdal ville den tyska koncernen Nordex bygga 34 verk i strid med kommunens planer. Inför ett förestående negativt beslut i kommunstyrelsen drog man tillbaka ärendet, och planerar nu att senare återkoma med ett upplägg anpassat till kommunens tematiska tillägg. Här hade alltså vetot en styrningsfunktion, något man ofta glömmer i debatten.

I eget hus bör kommunernas valda politiker vara herrar. Avsikten med lagstiftningen 2009 var enligt förarbetena explicit att inte minska kommunernas inflytande. Välkomnande kommuner är det ingen brist på. Det finns då heller inget motiv för att tvinga sig på de motvilliga – detta är en fråga om lokalt självstyre. Motsatt synsätt vittnar om ett bekymmersamt storstadsperspektiv.

Vetorätten och kommunernas självstyre är nu åter ifrågasatt. Regeringen siktar på Alliansens splittring. Vi får hoppas att allianspartierna står fast vid sin överenskommelse från 2009 om kommunalt veto, och håller samman. Det visar sig snart.

Jan Hedman

miljövän och vindkraftskeptiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons