Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsmotståndare lika med miljöförstörare!?

En etablering av vindkraftsindustri påverkar oss alla i betydligt fler negativa aspekter än det positiva att man kan producera miljövänlig el. Undersök gärna det.

Annons

I flera av de senaste insändarna i HT, vilka är välkomna eftersom alltfler faktiskt verkar bry sig, så nyanseras tonen till att om man sätter sig emot etablering av vindkraftsindustri så är man automatiskt också emot vår miljöförbättring, våra barns framtid och man är en okunnig bakåtsträvare!

En etablering av vindkraftsindustri påverkar oss alla i betydligt fler negativa aspekter än det positiva att man kan producera miljövänlig el. Undersök gärna det. Det handlar i mångt och mycket om ett politiskt ekonomiskt spel som allmänheten luras in i med tron att allt görs för den goda sakens skull och att vårt enda hopp om en god miljö i framtiden hänger på att vi anammar förespråkarnas positiva argument?

Om man samlar ihop bakgrundsfakta om vad vindkraftsindustrin är, på vilket sätt den etableras, vilka som tjänar på den, på vilka grunder och värderingar man kör över våra medborgare för att hitta lämpliga platser, hur elproduktionen i Sverige ser ut i dag och i framtiden i ett större perspektiv, den nationella miljöpolitiken, så kommer ni att se att det finns anledning att ifrågasätta en ohämmad och frisläppt utbyggnad på mångas bekostnad och en ruinerad landskapsbild.

Om man i stället tänker sig en balanserad volym vindkraft på rätt plats så kan man ju faktiskt se ett flertal andra rena alternativ för att minska våra CO2-utsläpp och aktivt arbeta för att minska vår elförbrukning. Öka kollektivtrafiken och bygg ut våra järnvägar, minska våra tunga landsvägstransporter, öka möjligheterna till distansarbete via ny IT-infrastruktur och reducera pendling till och från arbetet med i flera fall två fordon per familj med mera.

Det finns också annan slags miljö som är läge att vara rädd om – en attraktiv kommun, vår fysiska hälsa och möjligheterna till rörligt friluftsliv, ostörd natur och livskvalitet i stort. Som doktor Nils Simonsson skrivit: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Det är ett gott betyg till våra politiker att ni ser till helheten och föreslår kommunstyrelsen att fatta beslut om att undanta delar av vår kommun att vara restriktiva, att värna om våra sammantagna miljövärden.

Per Olof Ohlsson

med fritidshus i Storsand som också tänker på miljön, kommunens tillväxt och våra medborgares välbefinnande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons