Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften tvärbromsar

Svar till Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (15/5).

Mitt inlägg Vindkraften nästa krisbransch? har bemöts av Ann-Britt Lindmark-Lagerwall under rubriken Förljuget om vindkraften men jag kan inte finna någon uppgift om vad som skulle vara fel i min beskrivning av krisen.

Annons

Alla siffror och uppgifter kan kontrolleras hos Svensk Energi, Svenskt Kraftnät eller namngivna vindkraftsföretag.

Uppgifter kommer hela tiden om växande problem: Svensk Vindkraftförening vädjar i öppet brev om mer subventioner (skriver "ingen kalkyl går att räkna hem"), företaget EWP (tillverkar vindkraftstorn) avstår flytt från Malmö till större fabrik i Ystad, vindkraftstekniker friställs i Falkenberg etceyera.

Politikerna har orsakat krisen genom att kräva mer och mer av "förnybar" produktion utan tanke på behovet. Som jag skrev (11/5) har elförbrukningen inte ökat på 20 år, så ny kraft behövs först när befintlig kärnkraft måste börja ersättas om 15–20 år. Mest pådrivande för vindkraft har Centern varit, som låg bakom nya Energimyndigheten vid stoppet av Barsebäck. Partiet har sedan styrt myndigheten med starkt fokus på vindkraft, men nu bör Centern fråntas ansvaret för energin.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall har varit aktiv kärnkraftsmotståndare under många år, men jag avstår från att diskutera kärnkraften här. Senaste riksdagsbeslutet tillåter fortsatt drift och framtiden får lösas i en blocköverskridande överenskommelse.

Sivert Göthlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons