Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften ger jobb och pengar till bygden

Hans Bovin och Bengt Gill verkar oerhört störda av att vi kristdemokrater försöker få folk att lyfta blicken ovanför den egna horisonten (11/6). Om vi lämnar deras hånfulla underbältesinvektiv bakom oss och återgår till sakfrågan, så blir det svårt att få bukt med klimatproblemen om vi inte av solidaritet med de folk som redan drabbas av klimatförändringarna lyfter blicken över horisonten.

Annons

Vi håller med om att vindkraften inte är enda lösningen. Det krävs mycket mer för att nå målet men vindkraften är ett steg i rätt riktning. Den ändrade livsföring de pekar på kommer att kräva betydligt större uppoffringar av oss alla än en påverkad landskapsbild. Är vi inte ens beredda att ta detta relativt begränsade omak så tvivlar vi på att viljan till ändrad livsföring verkligen finns, vilket knappast kan bero på annat än att vi antingen blundar för eller inte inser vidden av pågående klimatförändringar och dess konsekvenser.

Alla partier i dagens majoritet i till exempel Hudiksvalls kommun, deklarerade tydligt inför valet sin positiva inställning till vindkraften. Den tog avstamp i en tidig gemensam deklaration som senare bekräftades i en avsiktsförklaring signerad av gruppledarna för Centern, Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet och oss kristdemokrater.

Gill och Bovin anser att vindkraftens hotar turismen. Även om vi inte har facit i hand kan man fråga sig varför en relativt tungt etablerad vindkraft på Gotland inte verkar hotar turismen. Däremot nämner de inget om vindkraftens lokala nytta i övrigt. Erfarenheterna från Strömsunds kommun i Jämtland visar att ett enda verk årligen genererar ett halvt årsarbete under hela dess livstid utöver de arbetstillfällen själva uppbyggnaden innebär. Efter påtryckningar från flera håll har exploatörerna börjat inse att de även bör släppa ifrån sig en del av vinsten till berörda bygder. Sköts förhandlingarna väl kan det ge bortåt 20 000 kronor per verk och år i form av bygdepengar, som rätt hanterat ger helt nya möjligheter till landsbygdsutvecklande satsningar.

Slutligen vill vi klargöra att vi inte störs av markägares och investerares lönsamhetskrav. Att insatt kapital ska ge god avkastning är ju själva poängen i att starta och driva företag. Det må vara att vissa betraktar vinstintresset som ett suspekt motiv, men var ligger problemet när vinst och klimatskyddande investeringar går hand i hand? Det är en helt annan sak när företag av vinstintresse överutnyttjar och tär på jordens resurser.

Kent Sjöberg (KD)

Norrbo gruppledare Hudiksvall

Olle Persson (KD)

Norrala gruppledare Söderhamn

Bertil Eriksson (KD)

Edsbyn gruppledare Ovanåker

Anders Bergsten (KD)

Rengsjö gruppledare Bollnäs

Maria Karström (KD)

Gnarp gruppledare Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons